ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης προέδρευσε σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε ο  Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, στην αίθουσα του Περιφερειακού Καταστήματος στην Μυτιλήνη.

Το παρών κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου έδωσαν οι Βουλευτές Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Χίου Νότης Μηταράκης, Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

Στην σύσκεψη   συζητήθηκαν οι δράσεις και  οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τα ζητήματα λιμενικών Υποδομών, ακτοπλοΐας, νησιωτικής Πολιτικής, έργα αφαλατώσεων, η βίζα των Τούρκων επισκεπτών, η διασυνδέσεις με την Ηπειρωτική Ελλάδα και το μεταφορικό ισοδύναμο.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στην Μυτιλήνη και σημείωσε τα παρακάτω:

«Χαιρετίζω την σημερινή πρωτοβουλία του Υφυπουργού να πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη και να συζητήσουμε όλοι μαζί για τα προβλήματα που απασχολούν τους νησιώτες και σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειας. Μάλιστα πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε ένα ιστορικής σημασίας Περιφερειακό Συμβούλιο που θα κάνουμε για πρώτη φορά στους Φούρνους στις 5 Απριλίου και θα είναι τιμή μας να παρευρεθείτε.

Πρώτο θέμα που θέλω να αναφερθώ είναι η βίζα και η διαδικασία χορήγησης. Δεν ξέρω αν θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τόσο κόσμο γιατί απαιτείται προσωπικό και εξοπλισμός. Πρέπει να ενισχυθούν τα τελωνεία στα νησιά και να γίνει γρήγορη η διαδικασία ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν και στα τρία νησιά μας,  τη Λέσβο, τη Χίο και  τη Σάμο ενώ για αυτό το σκοπό πρέπει να λυθεί και το θέμα της αστυνόμευσης στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, ενισχύοντας τις υπηρεσίες αυτές με προσωπικό.

Δεύτερο θέμα το μεταφορικό ισοδύναμο, για το οποίο ακούω ότι υπάρχουν καθυστερήσεις  κ. Υπουργέ και θα ήθελα να εξετάσετε τυχόν διορθώσεις που απαιτούνται για την πιο άμεση καταβολή του.

Τρίτο θέμα η διασύνδεση με την Αλεξανδρούπολη. Πρέπει να συνδέσουμε τις Περιφέρειες μεταξύ τους  και θέλουμε να ενώσουμε το Βόρειο Αιγαίο με την Θράκη. Επισκεπτόμενος την Αλεξανδρούπολη διαπίστωσα την αναγκαιότητα να διασυνδεθούν τα νησιά μας τόσο επιβατικά όσο και εμπορικά καθώς διακινούνται πολλά εμπορεύματα και θα βοηθούσε να γίνει επιδοτούμενη η γραμμή από φέτος, ενώ σημαντική θα ήταν η αύξηση της δραστηριότητας στα λιμάνια του Σιγρίου και των Μεστών.  

Τέταρτο θέμα το μεταναστευτικό. Είχαμε προχθές μια διαφωνία με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Βούλτεψη για τους αριθμούς των μεταναστών  τους οποίους βλέπουμε να αυξάνονται. Ο κ. Μηταράκης είχε κάνει εξαιρετική δουλειά όταν ήταν Υπουργός και είχε εκκενώσει τα νησιά ενώ θέλω να σημειώσουμε το ναυάγιο της Πύλου που έχει παίξει ρόλο όμως και έχουν ατονήσει τα μέτρα φύλαξης. Δεν θέλουμε να ζήσουμε εικόνες αντίστοιχες με το  2020 την ώρα  που οι πολίτες έχουν επανέλθει σε μια κανονικότητα. Κλείνοντας θέλω να σας τονίσω την αντίθεση μας με την ενδεχόμενη μεταφορά μεταναστών στην Βάστρια».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς ανέφερε:

«Ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο και Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη για την σημερινή του φιλοξενία στην Μυτιλήνη. Μέσα από τους Περιφερειακούς διαλόγους που έχουμε καθιερώσει, επιδιώκουμε την συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με τις Περιφέρειες και τους Δήμους για την αναζήτηση άμεσων και βέλτιστων λύσεων στα όποια ζητήματα υπάρχουν. Ακούσαμε με προσοχή τα προβλήματα και τις αγωνίες και τις προτάσεις του Περιφερειάρχη μας ειδικά για το μεταναστευτικό, την ανάγκη βελτίωσης των διασυνδέσεων με άλλα λιμάνια της Ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, την χορήγηση της Βίζας αλλά και το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχεδιάζουμε την υλοποίηση μέτρων, ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και το προσωπικό στις αναγκαίες υπηρεσίες. Αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους, Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς, στοχεύουμε στην προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα  όλων των νησιών στο Βόρειο Αιγαίο, βελτιώνοντας παράλληλα με αυτό τον τρόπο την καθημερινότητα των νησιωτών μας, αλλά και των επισκεπτών σε αυτά».