ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις εκδηλώσεις της 8ηςΜαΐου  στην ομώνυμη πλατεία του Καρλοβάσου  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου με θέμα την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν του σεισμού  της 30ης Οκτώβρη 2020.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο Υφυπουργός του Πρωθυπουργού  κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣ κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Διευθύντρια της ΓΔΑΕΦΚ του Υπ. Υποδομών ,  κ.  Μαρία Κλεάνθη ,  ο Βουλευτής Ν. Σάμου  κ. Στεφανάδης  Χριστόδουλος , οι Δήμαρχοι Δυτικής και Ανατολικής Σάμου , κ. Λυμπέρης Αλέξανδρος και κ. Στάντζος Γεώργιος ,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου κ. Δημήτρης Κυπραίου ,  η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Κονδύλη Μαρία ,ο πρώην Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης , ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου κ. Κατρακάζος Νίκος ,   οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής κα. Γαλανού Αγγελική  , κ. Βαλσαμίδης Γιάννης , κ. Βολακάκης Δημήτρης  και κ. Σταμούλος  Λεωνίδας , δημοτικοί  σύμβουλοι όλων των παρατάξεων , Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ο κ. Τριαντόπουλος   ενημερώσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα  και την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασής των θεμάτων του σεισμού   και ανακοίνωσε  μέτρα στήριξης που έχουν δρομολογηθεί για το νησί.

Ο κ. Σταυριανουδάκης ενημέρωσε για τα ποσά που έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.Σχετικά με την απορρόφηση  αυτών των χρηματοδοτήσεων για την πραγματοποίηση επενδυτικών έργων έγινε αναφορά στο πρόβλημα υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών των νεοσύστατων δήμων. Ως λύση από την κυβέρνηση προτάθηκε η δυνατότητα στελέχωσης με δύο μηχανικούς αναπληρωτές του από το ΤΕΕ του τρέχοντος διαγωνισμού του ΑΣΕΠ την στιγμή που ήδη ο Δήμος Δυτικής Σάμου ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και διαθέτει εγκεκριμένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ).

 

Επίσης, υπογραμμίστηκε ο σχεδιασμός και ενίσχυση της υπηρεσίας ΥΔΟΜ με προσωπικό ανά δήμο και αναμένεται από το νέος έτος κοινή υπουργική απόφαση που θα δώσει υπευθυνότητα σε ιδιώτες μηχανικούς σε θέματα αυθαιρέτων.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκεστο σχεδιασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι ΚΑΠ με δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης ώστε να καλυφθεί ως ένα βαθμό το ενεργειακό κόστος.

Η Διευθύντρια της ΓΔΑΕΦΚ από πλευρά της  έδωσε  διευκρινιστικές απαντήσεις σχετικά με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης καθώς για την πορεία των φακέλων  που έχουν κατατεθεί και αφορούν αποζημιώσεις.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα προβλήματα που υπάρχουν με τα συνεχιζόμενα έργα που κληρονομήθηκαν από τον  πρώην Ενιαίο Δήμο Σάμου και έκανε ειδική αναφορά στο βαθμό δυσκολίας ολοκλήρωσης αυτών και συγκεκριμένα σε αυτό που αφορά τον Βιολογικό Μαραθοκάμπου.

Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε να δώσει λύση στο τόσο  σημαντικό έργο πνοής της ΔΕ Μαραθοκάμπου  και κάλεσε σε συνάντηση στο γραφείο του στο ΥΠΕΣ και του δύο δημάρχους της Σάμου ώστε να διευθετηθεί άμεσά.