Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργού μετανάστευσης Μηταράκη  για εξαγορά συνειδήσεων  για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο επιχειρούμενο στήσιμο της φυλακής της ΕΕ στα νησιά με τελικό στόχο τον εγκλωβισμό  των θυμάτων των γεωστρατηγικών τους επιλογών. 

Η τακτική  γνώριμη, αυτή της  εκμετάλλευσης της ανάγκης των νέων και γενικά των ανέργων να βρουν στον ήλιο μοίρα , για αυτό μέχρι και άτυπο γραφείο ευρέσεως εργασίας έχουν στήσει όπως διαβάζουμε στον τύπο. 

Την ίδια στιγμή η ανάδοχος εταιρεία προσπαθεί να βρει υπεργολάβους και τεχνικούς να τη βοηθήσουν στο στήσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθεί Χιώτης που θα δώσει γη και ύδωρ για τα 30 αργύρια αυτών που θέλουν να μετατρέψουν το νησί σε στίγμα της πολιτισμικής του κληρονομιάς, με τους κατοίκους του ανθρωποφύλακεςαναγκασμένους να περιορίζουν τη ζωή και τα όνειρά τους γύρω από τις φυλακές της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύουμε ότι κανείς επαγγελματίας δεν θα προτάξει το κέρδος πάνω από την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του χιώτικου λαού που έχει ματώσει για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Κανένας που νιώθει Χιώτης δεν θα δεχτεί να συνεργαστεί αφού αυτόματα θα θέσει τον εαυτό του απέναντι στην τοπική κοινωνία με ό,τι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει για τα επαγγελματικά του σχέδια, αφού οι επιλογές του καθενός στιγματίζουν θετικά ή αρνητικά τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική εξέλιξη του καθενός μας. 

Τους εγχώριους δούρειους ίππους συνδράμει με κάθε τρόπο και ο διεθνής παράγοντας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα ακόμη και ψυχολογικά ,συναισθηματικά (επίσκεψη πάπα, προέδρου Γαλλικής γερουσίας)

Τα μηνύματα του papa και οποιουδήποτε άλλου επισκέπτεται τα νησιά μας θα πρέπει να απευθύνονται στον σκληρό πυρήνα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στους νησιώτες και τους χιώτες πού με πολλά προβλήματα προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι και ταυτόχρονα να μην αφήσουν το μίσος να φωλιάζει στις ψυχές τους. Ας χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε να αποτρέψουν το σύγχρονο δουλεμπόριο και το επικίνδυνο πέρασμα των νερών του Αιγαίου ανθρώπινων ψυχών πάνω σε καρυδότσοφλα .Ας πιέσουν για  δυνατότητα για αιτήσεις ασύλου σε γραφεία και πρεσβείες στις όμορες ή στις χώρες εκκίνησης, αντί με την υποκριτική παρουσία τους στα νησιά μας να προσπαθούν να παγιώσουν τον ρόλο των νησιών μας σαν προσφυγονήσια όλων των κατατρεγμένων της γης .

Πεδίο δόξης λαμπρό για τον ανθρωπισμό τους υπάρχει ,υλοποιώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά μας και τη Χίο το διαμοιρασμό τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και την παροχή ασύλου στους δικαιούχους με βάση τις διεθνείς συμβάσεις των ηνωμένων εθνών. 

Οι νησιώτες έδωσαν τις απαντήσεις τους τον Φλεβάρη  του 2020 σε όσους αποφασίζουν για την τύχη τους ερήμην τους. Θα είναι ξανά εκεί όποτε χρειαστεί Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου