ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ακόμη βήμα μπροστά, άλλη μια απάντηση στους συκοφάντες της Ελλάδας

 

Ένα ακόμη βήμα μπροστά για το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής «A Step Forward» των «Γιατρών του Κόσμου», όπου βρίσκουν προστασία ιδιαίτερα ευάλωτες γυναίκες πρόσφυγες οι οποίες αναζητούν διεθνή προστασία στην πατρίδα μας μαζί με τα παιδιά τους.

Χάρη στη συνεργασία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (αρμόδια υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, Γενικός Γραμματέας Ηρακλής Μοσκώφ) και της Ειδικής Γραμματείας Μετανάστευσης της Ελβετίας (προγραμματικό πλαίσιο «Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας 2023-2026» για την μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων), οι «Γιατροί του Κόσμου» μπορούν πια να συνεχίσουν την προσφορά τους για ασφαλή στέγαση και προστασία σε γυναίκες με μεγάλες τραυματικές εμπειρίες, που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης, περιθωριοποίησης και εκμετάλλευσης από το οργανωμένο έγκλημα,

«Η Ελλάδα, Κράτος Δικαίου που προστατεύει τα θύματα των πολέμων και αφαιρεί όπλα από τα εγκληματικά δίκτυα, συνεχίζει την μάχη της υπέρ των αδυνάμων και της κοινωνικής συνοχής. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πάντα οι εύκολοι στόχοι. Αποτελεί σημαντική ανθρωπιστική και κοινωνική αποστολή να σώζουμε τους ευάλωτους από το οργανωμένο έγκλημα και την ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η υφυπουργός κ. Σοφία Βούλτεψη. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την τόσο καρποφόρα συνεργασία μας με την ελβετική κυβέρνηση και την πρεσβεία της Ελβετίας που ενισχύουν και χρηματοδοτούν τις προσπάθειές μας, γράφοντας καινούργιες σελίδες στην προστασία των πιο ευάλωτων από τους ευάλωτους, ακολουθώντας την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και διαψεύδοντας έμπρακτα όσους επιδίδονται σε συκοφαντίες κατά της πατρίδας μας».

Η ολιστική προσέγγιση με την οποία εργάζεται η ομάδα των «Γιατρών του Κόσμου» επιδιώκει να δώσει την ευκαιρία στα ωφελούμενα άτομα να χτίσουν τη νέα τους ζωή με όρους αξιοπρέπειας. Ειδικότερα, το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής βοήθειας και συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση, δράσεις γλωσσομάθειας, κοινωνικού προσανατολισμού και δημιουργική απασχόληση, καθώς και νομική πληροφόρηση και συμβουλευτική, ακολουθώντας καλές πρακτικές για την υποδοχή και την ένταξη στην ελληνική κοινωνία.

Το γεγονός ότι το Κέντρο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας διευκολύνει τη δικτύωση και τη διασύνδεσή τους με την τοπική κοινότητα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις σχολικές μονάδες, στη βάση της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη, που περιλαμβάνει εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, την ισότητα των φύλων και την αποτροπή κάθε μορφής βίας και της εμπορίας ανθρώπων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την επαναλειτουργία του Κέντρου δόθηκε σε συνάντηση εργασίας στον χώρο της δομής με την συμμετοχή της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, του Γενικού Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλή Μοσκώφ, του Επικεφαλής της Ελβετικής Αποστολής στην Ελλάδα, Marc Bruchez, του Επικεφαλής του Γραφείου Συνεισφοράς, Ελλάδα – Κύπρος, Tobias Schläpfer, της Άννυς Καββαδία, εκπροσώπου της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μαρίας Στρατηγάκη και της Προέδρου των Γιατρών του Κόσμου, Δρ. Χαρίκλειας Τζιουβάρα.

«Στη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας η εξατομικευμένη διαχείριση υποθέσεων και η προστασία αποτελούν σταθερά θεμελιώδεις στόχους μας», σημείωσε ο κ. Μοσκώφ και πρόσθεσε: «Με διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες για όλα τα θέματα που αφορούν συνολικά τους ευάλωτους πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, συνεχίζουμε επενδύοντας στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη συνεργασιών με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Οι Γιατροί του Κόσμου και το έργο “A Step Forward” είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε γυναίκες με ευαλωτότητα. Η συνεργασία αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλέγματος προστασίας απέναντι στην ευαλωτότητα ώστε αυτή να μην αποτελέσει εμπόδιο στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης ενταξιακής προοπτικής».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του προγράμματος “A Step Forward”, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Δεύτερη Ελβετική Συνεισφορά. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην παροχή ουσιαστικής υποστήριξης και προστασίας σε ευάλωτες γυναίκες και τα παιδιά τους. Το έργο αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας, η οποία προσπαθεί να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη. Η εναρκτήρια συνάντηση θέτει τις βάσεις για μια διαρκή προσπάθεια για την ενδυνάμωση και την προστασία αυτών των κοινοτήτων», επεσήμανε ο κ. Schläpfer, εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.

«Το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής “A Step Forward” για γυναίκες αιτούσες άσυλο θα καλύψει ένα σημαντικό κενό των κοινωνικών υποδομών στην Αθήνα. Συγχαίρω τους Γιατρούς του Κόσμου για αυτή την καινοτόμο δράση και τη διαχρονική φροντίδα που προσφέρουν σε ευάλωτα άτομα της πόλης μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων.

Στη σημασία των συνεργειών των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών με τη δημόσια διοίκηση και την εξωτερική διεθνή και ευρωπαϊκή βοήθεια εστίασε, τέλος, η κυρία Τζιουβάρα, η οποία ευχαρίστησε το Υπουργείο για την ευκαιρία που δίνεται στους Γιατρούς του Κόσμου, μέσω του Προγράμματος Ελληνο-Ελβετικής Συνεργασίας, να παρέχουν κατάλληλη φροντίδα και προστασία. Εξηγώντας, επιπλέον, την επαυξημένη κοινωνική ευαλωτότητα του ωφελούμενου πληθυσμού λόγω φύλου αλλά και, πολύ συχνά, μοναχικής γονεϊκότητας, η Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου ανέφερε:

«Το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής “A Step Forward” αποτελεί μια έμπρακτη πρόταση πολιτικής για την ύπαρξη και την απρόσκοπτη λειτουργία ασφαλών και προσιτών δομών προστασίας και στέγασης με το βλέμμα στο αξιοπρεπές μέλλον αυτών των γυναικών που ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις τις ανάγκασαν να αναζητήσουν μια νέα πατρίδα».

Επισημαίνεται ότι η δομή «A Step Forward» είναι δικτυωμένη με το σύνολο των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών της Αθήνας. Στη βάση της κάλυψης του συνόλου των αναγκών των ωφελούμενων ενεργοποιούνται οι συνεργασίες με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Ιδιαίτερο Γραφείο Υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου / Private Office of Deputy Minister of Migration & Asylum

Γραμματεία / Secretary

Tel. (+30) 2132128303, 2132128304, 2132128305

Email: deputy.minister@migration.gov.gr

 

 

Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου / Ministry of Migration & Asylum

 

Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, τ.κ. 18233 / 196-198 Thivon Avn., Aghios Ioannis Rentis, 18233