ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μια βασική αρχή της Δημοκρατίας και στην αυτοδιοίκηση είναι η λογοδοσία, απέναντι στους πολίτες. Κι εμείς στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, πιστοί σε αυτή την αρχή, προχωράμε σ αυτή μας τη δέσμευση τόσο απέναντι στους πολίτες που μας τίμησαν με τη ψήφο τους όσο και σε κείνους που απλά ενδιαφέρονται και μας παρακολουθούν για 2η φορά δημόσια.

 

Η αιτία για τη συνέντευξη αυτή είναι ο απολογισμός του έργου της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝΒέβαια στους 17 μήνες λειτουργίας αυτής της περιόδου είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε δημόσια τη δουλειά μας με 86 δελτία τύπου και μια σειρά από συζητήσεις με φορείς και πολίτες που προκαλέσαμε είτε στα ηλεκτρονικά μέσα είτε από κοντά . Αυτό κάνουμε και μέσα από τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει τόσο στο ΠΣ όσο και στο δημόσιο διάλογο κάτι που δείχνει πως είμαστε μια παράταξη που ενδιαφέρεται να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών και να τεθούν οι βάσεις για μια διαφορετική πορεία που θα επιτρέψει στην ΠΒΑ να ξεκολλήσει από τη τελευταία θέση των περιφερειών της ΕΕ.

 

Η κύρια αφορμή για να γίνει τώρα η συνέντευξη τύπου- νωρίτερα δηλαδή από το σχεδιασμό μας- ήταν δύο θέματα σοβαρά και επίκαιρα¨: Το πρώτο είναι το θέμα του σεισμού στη Σάμο: Επιτέλους μετά από πιέσεις κάμφθηκε η εμμονή της ΠΑ να αποφεύγει τη συζήτηση στο θέμα της διαχείρισης των συνεπειών του σεισμού της Σάμου και την προσεχή Πέμπτη θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Άποψή μας είναι ότι οι λόγοι της καθυστέρησης αυτής είναι πολιτικοί και ότι η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε μέχρι τώρα να προστατέψει και να δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση για την ανεπάρκεια της Κυβερνητικής πολιτικής. Η άποψη μας όπως την εκφράσαμε σε πρόσφατο ΔΤ είναι ότι η κυβερνητική πολιτική υπολείπεται των αναγκών που έχει δημιουργήσει ο σεισμός ενώ πολλοί αυτοδιοικητικοί εξακολουθούν να αποδέχονται την αφόρητη αυτή κατάσταση μοιρολατρικά και σιωπηρά. Στείλαμε τις προτάσεις μας στους περιφερειακούς συμβούλους και ελπίζουμε να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο και κυρίως μια απόφαση που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε στο μέγεθος των προβλημάτων σχεδιάζοντας ένα αύριο για τη Σάμο.

 

Η 2η αφορμή και εξ ίσου σημαντική η λειτουργία του ΠΣ καθώς και οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Μετά από 1,5 χρόνο λειτουργίας το δείγμα γραφής έχει δοθεί. Δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε τον τρόπο της οργάνωσης αλλά και της ίδιας της συζήτησης στο συλλογικό μας όργανο, τις διαρκείς κριτικές παρεμβάσεις του κ Περιφερειάρχη στη συζήτηση εν είδει δικαστή, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης των μελών του ανώτερου συλλογικού μας οργάνου. Δεν ξεχνάμε πως ακόμα δεν λειτούργησε – 17 μήνες έχουν περάσει- η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, ή ότι ομόφωνες αποφάσεις (πχ. θέματα υγείας) μένουν στα συρτάρια. Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι λείπει η δημόσια παρουσίαση των συνεδριάσεων με livestreaming, ότι η κοινωνία δεν ξέρει τι συζητάμε άρα δεν ξέρει και ποιος είναι ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ότι δεν ενισχύεται η λειτουργία της αντιπολίτευσης με γραφείο, υλικοτεχνική υποδομή και γραμματειακή υποστήριξη όπως ο νόμος ορίζει, κι έτσι κι εμείς όπως κι εσείς ή η κοινωνία μέσα από χαραμάδες κοιτάζουμε και προσπαθούμε να πληροφορηθούμε τη λειτουργία της Περιφέρειας συνολικά.

Με βάση τον νόμο θα έπρεπε η ΠΑ να έχει κάνει τον απολογισμό της μέχρι τις 31/1. Όμως όπως και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια στη λειτουργία της Περιφέρειας, τη διαβούλευση με τους φορείς, τη τήρηση των διαδικασιών, τη λειτουργία του ΠΣ και κυρίως με την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου που θα αντιμετωπίζει τόσο τα διαρθρωτικά και μακροχρόνια προβλήματα των νησιών, όσο και τη διαχείριση των κρίσεων η ΠΑ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Μια περιφερειακή αρχή που συμπεριφέρεται σαν να μην γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε τέτοιο βαθμό που πολίτες και φορείς να τη θεωρούν ανύπαρκτη και να μην περιμένουν τίποτα από αυτήν.

Μια ΠΑ που λειτουργεί χωρίς σχέδιο, χρηματοδοτώντας ότι «φαίνεται» καλό με μόνο κριτήριο το πόσο θα χαϊδέψει τα αυτιά των κατοίκων διαλύοντας τη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών.

 

Η λειτουργία ενός οργάνου όπως το ΠΣ βασίζεται κατά ένα λόγο στο νόμο που διέπει την αυτοδιοίκηση και κατά ένα δεύτερο λόγο στα μέλη και τη φιλοσοφία της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής.Η αλήθεια είναι πως προτού καν στεγνώσει το μελάνι του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για την αυτοδιοίκηση και προτού καν εφαρμοστεί, η Κυβέρνηση της ΝΔ με πρόφαση την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα, ξεκίνησε την επίθεση εναντίον του από τον Αύγουστο του 2019 και σιγά – σιγά βλέπουμε να την ολοκληρώνει με μεθοδευμένη και ιεραρχημένη της επίθεση στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Έτσι είδαμε να δίνεται το περιβόητο μπόνους στην παράταξη του Περιφερειάρχη στις επιτροπές, που οδήγησε τελικά σε κλοπή της εκπροσώπησης της παράταξης μας και παραχώρησή της στην παράταξη του περιφερειάρχη.Στη συνέχεια η οικονομική επιτροπή με τροπολογία της Κυβέρνησης απέκτησε αρμοδιότητες πολύ μεγαλύτερες απ το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Σε ότι αφορά το δεύτερο λόγο, αφοράστη φιλοσοφία εκλογής και λειτουργίας της Αυτοδιοίκηση. Τις τελευταίες μέρες με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα, η Κυβέρνηση φέρνει το ξήλωμα της απλής αναλογικής, χωρίς καν να προλάβει να εφαρμοστεί στην πράξη, χωρίς καν να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε, να προχωρήσουμε σε συνέργειες κάτι που η κοινωνία το ζητά. Πόσες φορές αλήθεια είναι που έχετε και έχουμε ακούσει τους πολίτες να λένε ’’να τα βρουν μεταξύ τους για να δούμε άσπρη μέρα’’ αυτό έδινε η απλή αναλογική που ξηλώνεται. Ο κ.Βορίδηςτις τελευταίες μέρες μας πηγαίνει πίσω ολοταχώς, σε ένα μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όλοι αναγνωρίζουμε στα λόγια τουλάχιστον, ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του. Με πρόδηλα προσχηματική την επίκληση της κυβερνησιμότητας μιας και η εκλογή ενός υποψήφιου δημάρχου ή Περιφερειάρχη είτε με 43% από το πρώτο γύρο είτε με την πλειοψηφία του 50% και άνω στο Β΄ γύρο εξασφαλίζει 60% των συμβούλων.

Όμως βλέπουμε πως η κυβέρνηση προτιμά την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε ένα εκλογικό μοντέλο που αλλοιώνει την κοινωνική έκφραση, στρεβλώνει την εκπροσώπηση , ευνοεί την αδιαφάνεια στην άσκηση εξουσίας και το πάλαι ποτέ κραταιό πελατειακό σύστημα. Κλείνει μάτια και αυτιά μπροστά σε ότι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση όπου τα συστήματα της απλής αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές, αποτελούν το κυρίαρχο μοντέλο, με το συμβούλιο να συνιστά το κυρίαρχο σώμα και η κυβερνησιμότητα να διασφαλίζεται με ισορροπημένη κατανομή εξουσίας στα διάφορα όργανα.

Και ένα πρακτικό σημείο: η αναγγελία ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι σε περιφέρειες με λιγότερους από 300.000 θα έχουν πλέον μόνο 31 συμβούλους, θα πρέπει η Ικαρία με τους Φούρνους και η Λήμνος με το ΑηΣτράτη να ξεχάσουν την αυτοτελή τους εκπροσώπηση.

Ταυτόχρονα, με την κατάργηση της τέταρτης κάλπης,πλήγμα δέχονται οι τοπικές κοινότητες που δεν πρόλαβαν κι αυτές να εισπνεύσουν το οξυγόνο και την αναζωογόνηση που πρόσφερε στα χωριά ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.Η Κυβέρνηση δεν λογαριάζει καν ότι η ζωή των χωριών μας και η ανάπτυξή τους είναι σημαντικός παράγοντας της ίδιας της εθνικής μας ασφάλειας και κυριαρχίας. Πολύ περισσότερο στις παραμεθόριες περιοχές

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητάει στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα, να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις και να στείλουμε στην Κυβέρνηση το μήνυμα ότι το Βόρειο Αιγαίο απορρίπτει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.Εχουμε ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών και όχι το αντίθετο.

 

Σε ότι αφορά στο τρόπο που λειτουργήσαμε στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ όλη αυτή τη περίοδο. Αναλάβαμε την ευθύνη των δεσμεύσεων ΜΑΣ απέναντι στους πολίτες καιασκούμεδημιουργική αντιπολίτευση. Αντιπολιτευόμαστε καθαρά και χωρίς μισόλογα τις κινήσεις της ΠΑ που έχουν «άρωμα» πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής και πολιτευόμαστε με θέσεις και προτάσεις για τα θέματα που αφορούν στο σήμερα και στο αύριο των νησιών μας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων

Μερικά παραδείγματα του δείγματος γραφής της ΣΠ:

  • Πρόταση για σύσταση Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας (Σεπτέμβριος 2019)
  • Πρόταση για τα θέματα υγείας που υιοθετήθηκε από το ΠΣ τον Οκτώβριο του 2019 αλλά πετάχτηκε στο καλάθι
  • Πρόταση για σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού (Νοέμβριος 2019) που καταψηφίστηκε
  • Νέα πρόταση για την επανεκκίνηση του τουρισμό μετά τη πανδημία (Απρίλιος 2020)
  • Πρόταση για τη δημιουργία επιτροπών για την επανεκκίνηση της οικονομίας (Μάϊος 2020)
  • Προτάσεις για την στήριξη του πολιτισμού και των εργατών του εν μέσω πανδημίας(Σεπτέμβριος 2020),
  • Μια σειρά παρεμβάσεων στα αγροτικά ………+την ανάγκη δημιουργίας σφαγείων στα νησιά
  • Πρωτοστατήσαμε για να ξεκινήσει ένας αναπτυξιακός διάλογος για τα νησιά μας και υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία του AegeanInnovationNetworkΔ.Πρωτούλη και συμμετείχαμε καταθέτοντας προτάσεις στις 5 διαδικτυακές συναντήσεις που έγιναν,όχι μόνο για τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας αλλά και για τα μικρονήσια μας,ρόλο που θα έπρεπε να έχει σ αυτό ο θεσμικός φορέας η ΠΕΔ που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, παρά τις πιέσεις μας
  • Καταθέσαμε ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για την ΠΒΑ στο δημόσιο διάλογο και στη διαβούλευση που άνοιξε η Διαχειριστική Αρχή
  • Εχουμε καταθέσει προτάσεις για το προσφυγικό (Αν και ξεκινάμε από εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τον Μουτζούρη (που επικροτεί θέσεις ακροδεξιές και ξενοφοβικές μιλώντας για εισβολείς, ισλαμοποίησηκλπ), συμπίπτουμε στην άποψη για την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και τη μη δημιουργία κέντρων-φυλακών φιλοξενίας αλλά λειτουργίας των δομών ως ΚΥΤ και τίποτα παρά πάνω.Γι αυτό βρεθήκαμε μαζί με το σύνολο των πολιτών της Λέσβου και της Χίου στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς. Σήμερα συνεχίζουμε να έχουμε αυτή την άποψη κόντρα στην επιθυμία της Κυβέρνησης να μετατρέψει το προσφυγικό από θέμα υποχρεωτικής διαχείρισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης σε «αναπτυξιακή» προτεραιότητα με έντονο το άρωμα του πελατειακού κράτουςμέσα από αθρόες αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς και διαδικασίες έργων και προμηθειών, από διορισμούς και από «ανταποδοτικές δράσεις». Στόχος όλων αυτών είναι να καμφθεί η αντίσταση των κατοίκων που έχουν κουραστεί, έχουν φοβηθεί από το αφήγημα μισαλοδοξίας και φοβούνται για το αύριο λόγω της νέας ανασφάλειας που έφερε η πανδημία. Λέμε ξεκάθαρα όχι στη προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά σε ασπίδα της Ελλάδας και της ΕΕ.
  • Ξεκινήσαμε διάλογο με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους σε όλα τα νησιά, μια δράση μας που δυστυχώς έχει πάει πίσω εξαιτίας του 2ουlockdown
  • Αφήσαμε τελευταίο το σημαντικότερο γιαμας: τη δράση μας για τους νέους. Μια δράση που έχει ως στόχο να βάλουμε τους νέους στο κέντρο των αποφάσεων, στο κέντρο των επιλογών για το αύριο.

 

Όπως όμως είδαμε από το ερωτηματολόγιο των νέων ανθρώπων, όπως είδαμε μέσα από τις συζητήσεις για την ανάπτυξη οι άνθρωποι, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν σοβαρά για το αύριο. Υπάρχουν επάνω στα νησιά μας καινοτόμες ιδέες. Υπάρχει το Πανεπιστήμιο που κάνει πιο καλή δουλειά από όση φανταζόσαστε. Υπάρχουν επιχειρηματίες που προσπαθούν.  Και όλα αυτά χρειάζονται στήριξη από την Περιφέρεια, χρειάζονται προβολή, χρειάζονται διάδοση. Να τα αγκαλιάσει, να τα ενδυναμώσει και να διδάξει και άλλους να προχωρήσουν.

 

Οι νέοι φεύγουν,τα νησιά ερημώνουν και για να σκεφτούν να μείνουν ή να γυρίσουν θέλουν διασφάλιση ότι θα έχουν δουλειά. Πραγματική δουλειά με μέλλον, με αξιοποίηση των σπουδών τους, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ δουλειά, δεν έχουν όραμα να γίνουν δεσμοφύλακες σε καμιά δομή. Επίσης θέλουν την αυτοδιοίκηση αρωγό στις προσπάθειες τους και όχι είτε αδιάφορη, είτε εμπόδιο όπως είναι μέχρι σήμερα μέσα από τον μικροπολιτικό και πελατειακό τρόπο λειτουργίας που έχει επιλέξει.

 

Θα θέλαμε κλείνοντας να επισημάνουμε ότι το να βγαίνει κάθε τόσο ο κ. Περιφερειάρχης και αν αναγγέλλει αποσπασματικά και μεμονωμένα έργα, έργα που εμείς όλοι στο ΠΣ τα μαθαίνουμε από κουτσομπολιά και άρθρα στις εφημερίδες, δεν είναι θα βοηθήσει να πάει το Βόρειο Αιγαίο μπροστά.

 

Είναι λογικό αυτά τα έργα να αφορούν μερικούς – λίγους πολλούς δεν έχει σημασία – όμως δεν προσφέρουν στο σύνολο τίποτα, και το τονίζω αυτό δεν προσφέρουν τίποτα, στην ανάπτυξη του τόπου. Είναι σαν για τον καρκίνο να παίρνεις ασπιρίνες. Η Περιφέρεια οφείλει να φροντίζει το σύνολο των πολιτών. Να νοιάζεται και να φροντίζει για την ευημερία όλου του Β. Αιγαίου.

 

Εμείς κάνουμε συχνά την κριτική αυτή και ακούγεται σαν «γκρίνια». Όμως το ξέρετε ότι δεν είναι γιατί πάντα συνοδεύεται και από προτάσεις. Αναπτυξιακές προτάσεις. Το ερώτημα που βάζουμε είναι καίριο ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ και το ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ; Αυτό ζητάμε να μάθουμε απεγνωσμένα και κανείς δεν δείχνει να το καταλαβαίνει.

 

Το έτσι γινόταν πάντα το ξέρουμε και ξέρουμε επίσης που μας οδήγησε αυτό σήμερα. Το να γίνει ένας δρόμος εδώ, ένα λιμανάκι εκεί, είναι εντάξει, είναι ίσως αναγκαίο για τον τόπο, είναι σίγουρα βολικό – πολιτικά, και επίσης είναι εφικτό γιατί δεν θέλει πολύ δουλειά. Και έτσι φαίνεται ότι κάτι κάνουν.

 

Ξέρουμε ότι έχουμε το σοβαρό πρόβλημα του προσφυγικού, όμως όλοι ξέρουμε επίσης ότι χρήματα υπάρχουν, το βλέπουμε καθημερινά. Πολιτική θέληση να λυθεί το θέμα δεν υπάρχει ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την Περιφέρεια, και ο λόγος είναι γιατί κρύβει σαν κουρτίνα την αδυναμία για αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Για μας ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΛΥΣΗ

 

Αν κάτσουμε όλοι μαζί. Ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σταματήσουμε τους κάθε είδους «βεντετισμούς» και χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μυαλό του τόπου δημιουργικά, τότε μπορούμε ακόμα και αυτή τη στιγμή ξεκολλήσουμε το πλοίο από τα βράχια και το Βόρειο Αιγαίο να γίνει υπόδειγμα ανάπτυξης. Εμείς πάντως δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτό το στόχο με όλες μας τις δυνάμεις. Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε τις ερωτήσεις σας.