Σας παραθέτουμε την εισηγητική ομιλία:

«Καταρχήν δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στις εξελίξεις που έχουμε στην περιοχή μας. Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα το λαό των νησιών μας. Αυτές οι εξελίξεις έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Γι αυτό κανένα κόμμα δε μιλά, ίσα – ίσα που η κυβέρνηση καθησυχάζει το λαό μπροστά σε μια επικίνδυνη κατάσταση, μπροστά σε εξελίξεις που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για την περιοχή μας.

Και η πρόσφατη ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και τα συμφέροντα των λαών, αλλά είναι και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας δε γίνεται με συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, ούτε με τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας μέσα σε αυτούς τους οξυμένους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις μεγάλων ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και οι άλλες δυνάμεις που συγκρούονται στην περιοχή. Τελικά θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός και η νεολαία κι απ αυτή την άποψη καλούμε το λαό των νησιών μας να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Αυτές οι εξελίξεις, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για τα κέρδη και οι επεμβάσεις είναι που ξεσπιτώνουν τους λαούς, που τους καταδικάζουν στη φτώχεια και δημιουργούν τα κύματα προσφύγων και μεταναστών κι αυτή είναι και η αιτία ενός από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Σάμος, του προσφυγικού μεταναστευτικού. Κι αυτό, την αιτία, δηλαδή, δεν πρέπει να την ξεχνά κανείς μας.

Σε ο,τι αφορά το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται διαστρεβλώσεις και αμφισημίες. Διεκδικούμε εδώ και τώρα το κλείσιμο του hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στο νησι. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται να καταγράφονται να πηγαίνουν στην ηπειρωτική χώρα, εκεί να διατυπώνουν τα αιτήματα ασύλου κλπ και σύντομα να παίρνουν χαρτιά για να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.

Πιστεύουμε οτι αυτή είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του μεταναστευτικού προσφυγικού που δυστυχώς δεν έχει ημερομηνία λήξης, όπως δέιχνουν οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας. Είναι, όμως, η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί ώστε να εκμηδενιστούν τα προβλήματα των κατοίκων, που αντικειμενικά δημιουργούνται από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αλλά κύρια των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών που διωγμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια περνούν με κίνδυνο της ζωής τους στη χώρα μας με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι τη δική μας. Είναι χαρακτηριστικό οτι μόλις ένα μηδαμινό ποσοστό δηλώνει οτι θέλει να μείνει εδώ.

Επόμένως, η θέση του ΚΚΕ και τα αιτήματα για το κλείσιμο των hotspot και τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών αποτελούν τη μόνη λύση αλλά και αιτήματα που μπορούν να ενώσουν τον αγώνα Ελλήνων και προσφύγων – μεταναστών. Γι’ αυτό και αγκαλιάστηκαν από Έλληνες και πρόσφυγες και μετανάστες.

Βασικό στοιχείο και αφετηρία της θέσης του ΚΚΕ είναι η αλληλεγγύη προς αυτούς τους ανθρώπους και ναι μεν ο σαμιώτικος λαός έχει δείξει επανειλλημένα την αλληλεγγύη του, όμως η αλληλεγγύη είναι και στη στήριξη των αιτημάτων αυτών των ανθρώπων.

Με αυτή την έννοια μας βρίσκει απέναντι οποιαδήποτε σκέψη ή ακόμα περισσότερο οποιαδήποτε πρόταση για «βραχονησίδες που μπορούν να διαμορφωθούν για να γίνουν εκεί τα hotspot» κ.α. Απέναντι θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν και όσες δυνάμεις ψαρεύουν σε τέτοια θολά νερά εκμεταλλευόμενες την αγωνία του σαμιώτικου λαού για το πρόβλημα και βρίσκουν ευκαιρία να δημαγωγούν, να δηλητηριάζουν την καρδιά και το μυαλό των κατοίκων με ρατσιστικές θέσεις και απόψεις πολύ περισσότερο όταν μιλάμε και για μικρά παιδιά όπως πρόσφατα με τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Για όσο καιρό οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται στο νησί και τη χώρα μας εμείς διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες και κανείς δε μπορεί να στερήσει το δικαίωμα στη μόρφωση, σε μια σειρά δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση αυτών των ανθρώπων. Η δημιουργία γκέτο με οποιονδήποτε τρόπο θα οδηγήσει σε άλλα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για όλους μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ευθύνη για τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα, για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν, αλλά και για τον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την αβάντα που δίνει με την πολιτική της σε ακροδεξιές δυνάμεις και ρατσιστικά μορφώματα, όπως η εγκληματική ναζιστική ΧΑ, άλλα ακροδεξιά κόμματα, κινήσεις κλπ. Μάλιστα, πρόσφατα ο κ. Μπελαβίλας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, εξέφρασε την ανησυχία του για τη Χ.Α.. Δικαιολογημένα, λέμε εμείς, όμως, ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν ανησυχεί που η κυβέρνησή του φωτογραφίζεται με τους Χρυσαυγίτες σε διάφορες εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια; Ταυτόχρονα δεν κάνει κουβέντα για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας ή για το γεγονός οτι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατηρεί τα hotspot αλλά ετοιμάζεται να φτιάξει και νέο στο νησί.

Μπροστά στις εθνικές εκλογές παρακολουθούμε μια αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από το προσφυγικό και ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για το που θα πάει το hotspot κλπ.

Ο λαός του νησιού όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε απάντηση με τις κινητοποιήσεις του: το hotspot να κλείσει και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στο νησί, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα.

Ο σαμιώτικος λαός δεν πάλεψε ούτε για αποσυμφόριση που έταξε η κυβέρνηση και παραμένουν οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο νησί, ούτε για νεό hotspot που λένε ή υπονοούν όλες οι άλλες δυνάμεις.

Έχουν λοιπόν τεράστια ευθύνη όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για αυτό που γίνεται και τις προκαλούμε να πάρουν θέση. Προεκλογικά ανοίγουν το ζήτημα του hotspot ξανά για να αποπροσανατολίσουν και να κερδίσουν ψήφους κοροϊδεύοντας το λαό. Η ΝΔ κοροϊδεύει τάζοντας στο παρασκήνιο στους κατοίκους της περιοχής των Μυτιληνιών οτι αν βγει θα πάει αλλού το hotspot. Ας μας πούν επιτέλους που θα το πάνε; Στο Βαθύ; στο Καρλόβασι; Μήπως ασπάζονται τις απόψεις περί βραχονησίδων; Ξέρουμε εξάλλου την επίσημη θέση τους για κλειστά hotspot και για απελάσεις, για παρανόμους και μη μεταναστες.

Εξάλλου δε θα τους παρεξηγήσει και κανείς γιατι ακόμα και οι βραχονησίδες ή οι πλωτές εξέδρες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι επίσημες προτάσεις της ΕΕ για την «υποδοχή και φιλοξενία» των προσφύγων και μεταναστών. Δε μας κάνει εντύπωση να το υιοθετούν να βγουν όμως, να το πουν γιατί η «ορθολογική διαχείριση» του προσφυγικού μεταναστευτικού – λες και μιλάμε για εμπορεύματα – οδηγεί σε κέντρα – φυλακές, σε χρήμα στις ΜΚΟ, όπως ακριβώς κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ (με δήθεν πιο ανθρωπιστικό και αριστερό προσωπείο).

Και οι δυο (ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει τις συμφωνίες της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την απάνθρωπη συνθήκη ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες. Γι’ αυτό προεκλογικά θυμήθηκαν τους κατοίκους της περιοχής των Μυτιληνιών και όχι μόνο. Αλλού τάζουν οτι θα φύγει το hotspot κι αλλού «ψηφίστε εμάς για να μη σας φερουν οι άλλοι το hotspot στην περιοχή σας». Καμιά εμπιστοσύνη. Θέλουν να κερδίσουν ψήφους για να εφαρμόσουν στο ακέραιο την επόμενη μέρα την πολιτική της ΕΕ και σε αυτό το ζήτημα. Γι αυτό και η προχθεσινή σύσκεψη στους Μυτιληνιούς δεν ήταν παρά μια προεκλογικού τύπου φιέστα που, κατά τη γνώμη μας, δημιούργησε περισσότερες συγχύσεις στους κατοίκους της περιοχής.

Όσον αφορά άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το κόμμα του Βαρουφάκη κ.α., και αυτά έχουν αποδεχθεί πλήρως τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς.

Ο λαός της Σάμου πρέπει να επαγρυπνά για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και οι θέσεις για τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις αλλά και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Καλούμε το λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Να ενισχύσουν ανεπιφύλακτα το ΚΚΕ στην κάλπη, το μόνο κόμμα που λέει την αλήθεια για όλα αυτά, που διεκδικεί και παλεύει σταθερά τις θέσεις του χωρίς να τις αλλάζει σαν τα πουκάμισα μπροστά στην κάλπη. Να αναδείξουν κομμουνιστή βουλευτή γιατί μόνο αυτός μπορεί να παλέψει στη βουλή αυτές τις θέσεις για το νησί μας».