Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο ΑΙΟΛΙΣ, η οργανωτική επιτροπή για την Πανσαμιακή απεργία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η οποία θα επιμεληθεί και θα αποφασίσει τις δράσεις και τη διοργάνωση της κινητοποίησης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κλιμάκωση.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην πόλη της Σάμου και ώρα 10.30π.μ. ενώ σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών η συγκέντρωση θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο Βαθέος. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη στο πλοίο «ΜΥΚΟΝΟΣ», ενώ η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην λειτουργήσει τίποτα εκείνη την ήμερα στη Σάμο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργος Κυριαζής διάβασε το διάγγελμα της απόφασης που πάρθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στη συνάντηση των φορέων. Όπως σημειώνει, «ο Σαμιακός λαός όλα αυτά τα χρόνια σήκωσε και σηκώνει το βάρος του προσφυγικού και στέκεται με αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και της οικονομικής εκμετάλλευσης στις χώρες τους, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους και τις εστίες τους για τα κέρδη των ισχυρών, που δημιουργούν χιλιάδες θύματα, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Δεν ανεχόμαστε άλλο να ζουν άνθρωποι μέσα στις λάσπες, το κρύο, τη βροχή με τρωκτικά, ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες. Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και τη συμπόνια μας σε αυτούς τους ανθρώπους».

Το σχετικό κείμενο υπογράφουν 13 τοπικοί φορείς: Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Σύλλογος Πολυτέκνων. Ενώ την πανσαμιακή απεργία στηρίζουν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο Δήμος Σάμου και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας &ι Κορσεών.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου κα Βάσω Βρυνιώτη τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντική η στάση που αναπτύσσεται και για το λόγο ότι και η πάγια θέση του Εργατικού Κέντρου συμπυκνώνεται στο κείμενο και ο βασικός γνώμονας είναι ότι όλα τα σωματεία του νησιού θα πρέπει να παλέψουν για το κλείσιμο του HotSpot και κάνουν κάλεσμα για συντονισμό κινητοποιήσεων σε όλα τα νησιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιο θέμα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου κ. Μιχάλης Μητσός, στάθηκε στο γεγονός ότι όλα τα χρόνια αποφασίζουν άλλοι για το νησί. «Έφτασε η ώρα να τους δείξουμε πως εμείς αποφασίζουμε για το τι θα γίνεται στο νησί μας. Αυτή είναι μια πρώτη κινητοποίηση η οποία έχουμε προγραμματίσει, έρχονται και άλλες και αν νομίζουν ότι θα μας καταστρέψουν και θα μας αφανίσουν, γιατί αυτό θέλουν να κάνουν, είναι γελασμένοι».

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό έχει φοβερές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και σε ολόκληρο το νησί. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου συμμετέχει στην Πανσαμιακή απεργία και καλεί όλους τους Σαμιώτες, να στηρίξουν στο πλαίσιο της νομιμότητας αυτή την απεργία, να βροντοφωνάξουν και να δώσουν το μήνυμα στην κεντρική εξουσία ότι είμαστε σε μια οριακή κατάσταση, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, κ. Γιώργος Κολλάρος.

Ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ν. Σάμου και ο πρόεδρος του κ. Νίκος Στεφανής, συμμετέχει στην απεργία, «Για πρώτη φορά, το τονίζω, όλοι μαζί βρεθήκαμε και αποφασίσαμε, όλοι μαζί ενωμένοι κάνουμε την κινητοποίηση της 7ης Φεβρουαρίου. Αυτό λέει πολλά, ότι δεν υπάρχουν παρατάξεις, υπάρχει το κοινό συμφέρον, για το καλό του τόπου. Όλοι μαζί θα είμαστε στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα. Απ’ αυτή τη συνολική προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς».

Παρών και ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου με τον πρόεδρό του κ. Τριαντάφυλλο Καββάδα, οι οποίοι στηρίζουν και καλούν όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που όλοι οι φορείς είναι ενωμένοι και πλέον οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει το νησί πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είπε ο κ. Καββάδας. Ο στόχος και των μεταναστών – προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας είναι κοινός. Εκείνοι να φύγουν και οι Σαμιώτες θέλουν να δοθεί μια λύση σε αυτή την κατάσταση.

Κλείνοντας ο κ. Γιώργος Κυριαζής εξέφρασε τη χαρά του και την συγκίνηση του για το ότι όλοι μαζί οι Σαμιώτες διεκδικούν τα αυτονόητα.