Τρέχοντα ζητήματα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα (συγκρότηση επιτροπών, παρατάσεις έργων και παραλαβές έργων) ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας. Αρχικά εγκρίθηκε (κατά πλειοψηφία) η 2η Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2016,η τοποθέτηση νέων Φωτιστικών σωμάτων στις Δ.Ε Αγιου Κηρύκου και Ευδήλου, η υποβολή πρότασης στο Ε.Π περιφέρειας βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τα κέντρα κοινότητας και τις δομές παροχής βασικών αγαθών. Επίσης εγκρίθηκαν οι μελέτες και καθορίστηκε ο τρόπος εκτέλεσης των εξής έργων: «Εξυγίανση γεωτρήσεων Δ.Ε Αγίου Κηρύκου», «Επισκευή Δεξαμενής Σοκιανού», «Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Ι.Π Σπηλιάς Δ.Ε Αγίου Κηρύκου», «Κατασκευή τουαλέτας νηπιαγωγείου Ευδήλου», «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων Δ.Ε Ευδήλου», «Εργασίες προστασίας νεκροταφείου Γιαλισκαριου», «Συντήρηση κοινοχρήστων χώρων Αγίου Κηρύκου», «Επέκταση αποχετευτικού δικτύου ΔΕ Αγ. Κηρύκου », «Στρώσιμο αυλής δημοτικού σχολείου Αγιου Πολυκάρπου».

Αποφασίστηκε η έγκριση πίστωσης για διεξαγωγή συνεδρίου «Ιαματικά Νερά & Κοινωνικός Θερμαλισμός Υγείας», που θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου.

Επίσης μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, συζητήθηκε το θέμα της β φάσης ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, δεδομένου ότι ανοίγει ξανά η συζήτηση αφού σύμφωνα με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα μεταβιβάζονται από το Σεπτέμβρη στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» τα υπόλοιπα 23 περιφερειακά αεροδρόμια προκειμένου να τα «αξιοποιήσει» με τη συνδρομή ιδιωτικών σχημάτων. Από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αυτό αφορά τα αεροδρόμια Χίου, Λήμνου και Ικαρίας. Για αυτό το θέμα το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, (Μειοψήφησε η παράταξη Ικα.Ρι.Α) που υιοθέτησε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τέλος σε ότι αφόρα τα αιτήματα Δημοτών και συλλόγων, έγινε αποδεκτό αίτημα των κατοίκων του οικισμού Τραπαλου για αποκατάσταση του παραδοσιακού φραγμού στην παλιά του θέση, (αν όχι σε κάποια σημεία ακόμα πιο ψηλά) , αλλά σε καμία περίπτωση χαμηλότερα. Άλλωστε και η μέχρι στιγμής παρέμβαση του δήμου σε αυτή την κατεύθυνση κινείται.

Στις συνεδριάσεις αυτές βαρύνουσας σημασίας θέμα ήταν η ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών των σχολείων και η μετατροπή της σύμβασής των ωρομισθίων ΙΔΑΧ καθαριστριών των σχολικών μονάδων, σε πλήρους απασχόλησης. Επίσης πολύ σοβαρή εξέλιξη είναι και η έγκριση για πρώτη φορά ενιαίου κανονισμού ύδρευσης – αποχέτευσης του Δήμου Ικαρίας, κανονισμός που έκτος από το οτι θέτει σε εφαρμογή ένα κοινό πλαίσιο για όλο το δήμο Ικαρίας καθιερώνει για πρώτη φορά και κοινωνικό τιμολόγιο (έκπτωση 50%) για τους οικονομικά ασθενέστερους δημότες.