Ενημέρωση στους εμπόρους και στους επιχειρηματίες της Σάμου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων αλλά και των εκπροσώπων φορέων που επισκέφτηκαν σε ένα ταξίδι αστραπή τον πράκτορα του μοναδικού πλοίου που δραστηριοποιείται στην γραμμή Κουσάντασι – Βαθύ. Την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Δ.Κ. Σαμίων Δημήτρης Βογιατζής  ο οποίος έδωσε αρχικά το λόγο στον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μιχάλη Μωραίτη ο οποίος ανέφερε  ότι η συνάντηση με τον πλοιοκτήτη  έγινε σε φιλικό κλίμα , τον ενημέρωσαν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμένα Βαθέος και  ανανέωσαν το ραντεβού τους  μετ΄από ένα δεκαήμερο προκειμένου να μεταφέρουν στους συλλόγους τους τα όσα ζητήθηκαν από την πλευρά του τούρκου και εκείνοι με την σειρά τους να του μεταφέρουν τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις.

Η ενημέρωση δεν επεκτάθηκε στις λεπτομέρειες της συνάντησης καθώς αυτά θα συζητηθούν μεταξύ των μελών των συλλόγων στις συνελεύσεις τους  ενώ μεταφέρθηκε από το μέλος του Δ.Σ του εμπορικού συλλόγου Ευαγγελία Μπιλιμπά   ότι η εταιρεία MEANDER TRAVEL  εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της ότι δεν έχει από την Σάμο την στήριξη που πρέπει ούτε σε επίπεδο διαφήμισης της γραμμής ειδικότερα αυτή την περίοδο που υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός  με την νέα γραμμή Καρλόβασι- Σιγατζίκ .

Επίσης η κ.  Μιλιμπά δήλωσε ότι η πόλη της Σάμου δεν πρέπει να χάσει τίποτε από όσα έχει κερδίσει καθώς είναι μια πόλη που έχει δοκιμαστεί επί σειρά ετών λόγω  έργων και μεταναστευτικού.

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του συλλόγου Μαζικής Εστίασης Μιχάλης Μητσός  επισήμανε ότι τέτοιου είδους συζητήσεις αν και  πρέπει να γίνονται νωρίτερα πάντα είναι επικοδομητικές.  Τόνισε ότι οι επαγγελματίες της πόλης έχουν επενδύσει πολλά χρήματα για την βέλτιστη εικόνα των επιχειρήσεων τους , ζήτησε από τον Δήμαρχο που ήταν παρών να βοηήσει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη του τόπου ενώ τέλος ζήτησε από τον εμπορικό σύλλογο να συνεδριάσουν μαζί για τις προτάσεις τους προς τον Τούρκο επιχειρηματία.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου Γιώργος Κολλάρος  παίρνοντας το λόγο διευκρίνισε ότι  την επιστολή προς τον Δήμο Σάμου  δεν την συνέταξε μόνος του αλλά  σε συνεννόηση με τους άλλους συλλόγους που την συνυπέγραψαν. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάθεση αντιπαλότητας  με τις άλλες περιοχές του νησιού αλλά μόνο  προβληματισμός για την φθίνουσα πορεία του τουρισμού στην πόλη (βάση των στατιστικών στοιχείων) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε ο Τούρκος που διαθέτει τρία πλοιάρια να  δρομολογήσει τέσσερα στο Πυθαγόρειο χωρίς όμως να περικόψει δρομολόγια από το Βαθύ.

Παρεμβάσεις έγιναν ακόμη  από εμπόρους ,  επαγγελματίες , μέλη της Δ. Κ. οι οποίοι είπαν τους προβληματισμούς τους  για την περικοπή των δρομολογίων  και σε επίπεδο κρουαζιεροπλοίων,   για την καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων στο Βαθύ, τα προβλήματα της στάθμευσης , ενώ δεν έλλειψε και η αυτοκριτική για τα όσα δεν έχουν γίνει από την πλευρά των επιχειρηματιών της πόλης για να υπάρξουν τα προβλήματα που οδήγησαν  στην συγκεκριμένη συζήτηση. Παραδέχτηκαν ότι η πόλη πρέπει να γίνει πιο ζωντανή με events ενώ επισημάνθηκε η έλλειψη πληροφοριών στον επισκέπτη για τα αξιοθέατα που διαθέτει η πόλη. Τέλος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Σάμου   ο οποίος ανέφερε τις ενέργειες που έχουν γίνει από το δήμο για την ανάπτυξη της πόλης σε επίπεδο έργων αλλά και σε επίπεδο διαφήμισης της. Αναφέρθηκε στην κυκλοφοριακή μελέτη που προβλέπει  14 θέσεις πάρκινγκ   στο χώρο της παιδικής χαράς δίπλα από το Λιμεναρχείο, στο πάρκινγκ   στην οδό Κανάρη που προβλέπει 6 θέσεις για κάθε εταιρεία ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, ενώ ενημέρωσε ότι άμεσα θα τοποθετηθούν κολονάκια στις παρκίδες.

Ενημέρωσε για την αεροπορική γραμμή που ξεκινάει στις 24 Ιουνίου και θα συνδέει την Κύπρο με την Σάμο απευθείας. Απάντησε επίσης σε ερωτήματα  των παρευρισκομένων για διάφορα θέματα που αφορούν στο Δήμο .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δ.Κ. Σαμιών δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις για να ενημερώνονται οι πολίτες για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη τους.