Δελτίο Τύπου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/12 το απόγευμα στο Δημαρχείο του Δήμου Ανατολικής Σάμου με θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας, τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, τη βέλτιστη αξιοποίησή τους και τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κου Στάντζου.

Η τοποθέτηση των μελών του ΔΣ του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου είναι ότι για να υπάρξει παραγωγή και ποιοτικό προϊόν και να αξιοποιηθεί, αλλά και να συνδεθεί με τον τουρισμό, θα πρέπει πρώτα και κύρια να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός κόσμος του νησιού μας με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα. Ενδεικτικά, να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Να δοθούν κίνητρα ώστε ο παραγωγός να μείνει στη γη του και να μπορέσει να παράξει το προϊόν του.ΚΑ

Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας, καθώς όσες ιδέες κι αν προταθούν για αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων, δεν γίνεται να μην τίθεται σαν βασική προϋπόθεση η στήριξη αυτού που τα παράγει.

Συνάντηση με τον Βουλευτή του νομού μας κο Στεφανάδη πραγματοποίησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στις 14/12 το πρωί στο γραφείο του. Κατατέθηκε υπόμνημα με το σύνολο των αιτημάτων μας:

1/ Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια για την άμεση ενίσχυσή μας για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων.
Επιπρόσθετα, ζητάμε επέκταση της περιόδου χορήγησης ενίσχυσης από το ΥπΑΑΤ για τα λιπάσματα ώστε να συμπεριλαμβάνεται το χρονικό διάστημα από 01/10/2022-31/03/2023.

2/ Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα – Κατάργηση του Ειδικού Φόρου σε όλα τα καύσιμα, μείωση της τιμής του ρεύματος

3/ Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθεί στον κανονισμό και να αποζημιωνόμαστε και για τις καταστροφές από τους αγριόχοιρους. Άμεσα μέτρα μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

4/ Να παρθούν άμεσα μέτρα για στήριξη και έκτακτη επιδότηση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας και της αύξησης του εκθλιπτικού δικαιώματος από 14% στο 18% στα ελαιοτριβεία. Να παρθεί πίσω η συγκεκριμένη απόφαση από τα ελαιοτριβεία της περιοχής μας.

5/ Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα

6/ Άμεση επίλυση του θέματος της στέγασης της λαϊκής αγοράς στο νησί μας.

7/ Άμεση δημιουργία σφαγείου – Δημόσια σφαγεία με ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τον υγειονομικό τους έλεγχο, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους

8/ Καλή συντήρηση αγροτικής και δασικής οδοποιίας στο σύνολο του δικτύου

9/ Ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης με σχεδιασμό αντιπυρικών ζωνών με όλα τα αναγκαία μέσα και προσωπικό για την προστασία των χωραφιών, των σπιτιών, των ζώων και του δασικού πλούτου του νησιού μας

10/ Μείωση των ασφαλιστικών μηνιαίων εισφορών στον ΕΦΚΑ

11/ Άρση απόφασης παύσης των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στο νησί μας

12/ Καμία οικονομική επιβάρυνση για τη δήλωση των χωραφιών μας στο Κτηματολόγιο και καμία οικονομική επιβάρυνση για τις ενστάσεις κατά των δασικών χαρτών και να ξανανοίξει το σύστημα για αυτές. Ό,τι είναι δηλωμένο στην ενιαία δήλωση καλλιέργειας να μη χαρακτηρίζεται δασικό.

13/ Καμία μείωση στη βασική ενίσχυση και στις επιδοτήσεις μας.

14/ Δημιουργία φράγματος στον Καρβούνη για άρδευση των καλλιεργειών μας.

15/ Οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα χωριά μας

Τέλος, ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος θα είναι παρών όπου χτυπάει η καρδιά των αγροτών του νησιού μας, για να υλοποιηθούν εξ΄ολοκλήρου τα δίκαια αιτήματά μας, αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα.  

Σημείωση: Οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6987851316 – 6979912819 – 6972070439 – 6987657771 και στο e-mail του συλλόγου agrosylsamou@gmail.com.