Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργου Κυριαζή έγινε την Τρίτη 27/9 το απόγευμα στα γραφεία του Επιμελητηρίου συνάντηση των φορέων που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού της τοπικής κοινωνίας στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ενώ ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης λόγω υποχρέωσης ψηφοφορίας στη Βουλή δεν παρευρεθεί και για το λόγο αυτό έστειλε επιστολή.

Κοινός τόπος όλων υπήρξε η διαπίστωση ότι οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τη κυβέρνηση  για λήψη μέτρων αποσυμφόρησης του νησιού μας με την απομάκρυνση μεταναστών, οι υποσχέσεις για γρηγορότερη διαδικασία εξέτασης ασύλου, αλλά και για επίσκεψη  του κ. Μουζάλα στη Σάμο δεν τηρήθηκαν. Αντίθετα αντιφατικές δηλώσεις και ενέργειες δημιούργησαν δικαιολογημένη ανησυχία για πιθανά σχέδια για επιπλέον hot spot και επιπλέον δομές. Δεν υλοποιήθηκε επίσης ούτε ένα μέτρο ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας από αυτά που αναλυτικά παρουσίασαν και ζήτησαν  οι φορείς από τη κυβέρνηση τόσο με αναλυτικά υπομνήματα και αποφάσεις των συλλογικών οργάνων όσο και με επισκέψεις στους αρμόδιους υπουργούς.

Ολοι οι φορείς εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους  συνυπογράφοντας το περιεχόμενο της επιστολής που ο Δήμος Σάμου έστειλε στο Βουλευτή καλώντας τον ως το μοναδικό βουλευτή του νομού μας να καταθέσει ξεκάθαρα τη θέση του για το πρόβλημα και να πιέσει την κυβέρνηση για να ενεργήσει άμεσα στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της Σάμου αλλά και της λήξης μέτρων.

Οι φορείς επίσης για μια ακόμη φορά υπογράμμισαν την ανάγκη η τοπική κοινωνία να είναι σε εγρήγορση και για μια ακόμη φορά υπογράμμισαν την ανάγκη επιτέλους η κυβέρνηση να αναλάβει  μέτρα οικονομικής ανακούφισης που όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό πρόβλημα όπως είναι:

 • Την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ .
  -Την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια . το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2018.
  -Τη δυνατότητα επαναφοράς της ρύθμισης των 100 δόσεων, για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες .
  -Τη θεσμοθέτηση κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ
  -Την απαλλαγή ή τουλάχιστον τη μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση.
  -Την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση στο νησί, με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών του νησιού για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 2015 και
  -Τη μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια, λόγω των συνεπειών στον τουρισμό και στην απασχόληση.

Η Επιστολή του Δημάρχου Σάμου

Αγαπητέ κ. Βουλευτή,
Στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της οποίας
τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς, αποφασίστηκε ομόφωνα να σας αποσταλεί εκ νέου η
ίδια επιστολή.
Αυτή τη φορά όμως με τις υπογραφές όλων των συμμετασχόντων στη
σύσκεψη, με το προφανές αίτημα να υποστηρίξετε την άμεση αποχώρηση των επί
πολλούς μήνες παραμενόντων προσφύγων στο νησί μας και την υποστήριξή τους
από δομές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που κατά τη γνώμη μας, μπορούν να
συνεισφέρουν ουσιαστικότερα στην ασφάλεια, την δημόσια υγεία και την κοινωνική
μέριμνα των προσφύγων/μεταναστών και ειδικότερα των ευπαθέστερων μεταξύ
αυτών ομάδων.
Η Σάμος δεν έχει πλέον περιθώρια αντοχής.
Πιστεύουμε ότι η ομόφωνη αυτή απόφασή μας θα ενισχύσει την προσπάθεια
σας.
Την επιστολή αυτή θα στείλουμε και στον αρμόδιο Υπουργό.
Ο Δήμαρχος Σάμου
Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος