ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου επισκέφτηκε μετά από σχετική της πρωτοβουλία, την Τετάρτη 26/6/2024 στο γραφείο του, τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Ελισαίο Μαυρατζώτη.

Συζητήθηκαν κυρίως  τα σοβαρά θέματα της Υγείας, της ακρίβειας, του υψηλού κόστους  των μεταφορών, της διαχείρισης και  αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων, του χωροταξικού και της πορείας μελετών και έργων και διαπιστώθηκε η ανάγκη  ουσιαστικών αλλαγών στον τρόπο αντιμετώπισής τους από την Κυβέρνηση. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα λειτουργίας του Επικούρειου.

Η εκτενής  συζήτηση για την Υγεία έγινε με την θεσμική παρουσία  του Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου κ. Fabio Giardina  και του Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου κ. Ανδρέα Ευστρατουδάκη.

Ο κ. Μαυρατζώτης  ανέφερε τις ενέργειες της Περιφέρειας σχετικά με την προμήθεια ασθενοφόρων μικρού όγκου για τα Κέντρα Υγείας και αρθροσκοπίου για το Νοσοκομείο. Αναφέρθηκε επίσης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας για την ανάγκη τροποποίησης σχετικής Απόφασης των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών περί χαρακτηρισμού δομών υγείας για την παροχή οικονομικού κινήτρου σε ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, ώστε να περιλαμβάνει και όλες τις δομές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου καθώς και σε πρόσφατη επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κου Καλτάκη προς τον αρμόδιο Υπουργό, σχετικά με το ζήτημα της ΜΕΘ. Πρόσθεσε επίσης ότι οι επιστολές δεν έχουν ακόμη απαντηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό.

 Ανάλογη προγραμματισμένη συνάντηση έγινε την Πέμπτη 27/6/2024 με τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου κ.Θεμιστοκλή  Παπαθεοφάνους στην έδρα του Δήμου.

Η ατζέντα των θεμάτων ήταν η ίδια με εκείνη  της συζήτησης στην Αντιπεριφέρεια με πρόσθετη αναφορά αφ’ ενός  στο Πανεπιστήμιο και  αφ’ ετέρου  στην ανάγκη για  ενιαία διαχείριση των φυσικών  υδάτων στο νησί μας .

Ο  κ. Δήμαρχος μας ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει τους θεσμικούς φορείς της Σάμου την 1η Ιουλίου, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  για την Υγεία, τα ακριβά εισιτήρια, τα σεισμόπληκτα και το χωροταξικό. Πληροφορηθήκαμε ωστόσο, ότι στην συνάντηση αυτή δεν έχουν προσκληθεί η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου και ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κεντρικό επίπεδο με συνεχείς  κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις  αναδεικνύει τα προβλήματα των νησιών του Νομού μας και πιέζει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ενδιαφερθεί επιτέλους σοβαρά και να δρομολογήσει  την επίλυσή τους.

Σε τοπικό επίπεδο,  ζητήσαμε τόσο  από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη όσο και από τον κ. Δήμαρχο Δυτικής Σάμου να συμβάλλουν από τη  θεσμική τους θέση στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση , ενεργοποίηση και αν χρειαστεί και στην αγωνιστική κινητοποίηση της Σαμιακής Κοινωνίας ώστε  να αναγκαστεί επιτέλους η Κυβέρνηση, αλλάζοντας πολιτική, να ασχοληθεί αποτελεσματικά για τη ζωή και την ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο  στο ακριτικό  νησί μας .

Ανάλογη συνάντηση έχουμε ζητήσει με την από 21/6/2024 επιστολή μας και από τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου και αναμένουμε να μας καθορίσει ημερομηνία.