Η πρόσκληση Μουτζούρη σε Μπένο είναι έμπρακτο ενδιαφέρον ή προεκλογική επιφοίτηση;

 

Από δημοσιεύματα των ΜΜΕ μάθαμε ότι ο Περιφερειάρχης κ.Μουτζούρης έχει προσκαλέσει τον κ.Μπένο για να τον συμβουλέψει στο τι μπορεί να κάνει για την «ανάταξη» της περιοχής των Βατερών. Ταυτόχρονα και προ ημερησίας μπήκε προς συζήτηση στην χτεσινή Οικονομική Επιτροπή το θέμα της αντίστοιχης δαπάνης μετακίνησης.

 

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ.Μουτζούρης ανακαλύπτει τώρακαι εντελώς επιλεκτικά ότι «…μεταξύ άλλων,στους σκοπούς της Περιφέρειας έγκειται και η αντιμετώπιση τωνκαταστροφών καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών από φυσικέςκαταστροφές» όπως διατυπώνει στο αίτημα του προς την Οικονομική Επιτροπή . Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε όσα έλεγε και έκανε μέχρι χτες ή για μια ακόμη προεκλογική επιφοίτηση- εμπαιγμό των κατοίκων της περιοχής;

 

Να  θυμίσουμε ότι έχει περάσει ήδη ενάμισης χρόνος από την σχετική απόφαση του Περιφερειακού μας  Συμβουλίου για την σεισμόπληκτη Σάμο και ακόμα  περιμένουμε τον κ . Περιφερειάρχη,  εφαρμόζοντάς την , να ηγηθεί της επίσκεψης στα αρμόδια και συναρμόδια Υπουργεία στην Αθήνα και στα επιτελεία των κομμάτων στη Βουλή  μαζί  με τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών συνδυασμών  για να διεκδικήσουμε την ανασυγκρότηση του νησιού με στρατηγικό σχέδιο και προοπτική, όπως και την επίλυση των προβλημάτων της σεισμόπληκτης από το 2017Βρίσας.

 

Μέχρι χτες ο κ.Μουτζούρης απαντούσε ότι η Περιφέρεια είχε κάνει το καθήκον της με βάση τις αρμοδιότητες της και ότι τα υπόλοιπα είναι δουλειά του κράτους.

Να θυμίσουμε ότι η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στις 22/4/2021 με καλεσμένους τον κ.Μπένο , τον κ. Μπελαβίλα και τους τοπικούς φορείς της Σάμου πραγματοποίησε σχετική διαδικτυακή συζήτηση για την επόμενη μέρα του σεισμού στο νησί και μία από τις προτάσεις μας- που προήλθε από την παραπάνω συζήτηση- μορφοποιημένη από τον καθηγητή Ν. Μπελαβίλα και το ΕΜΠ – με κύριο αποδέκτη  τον κ. Μουτζούρη  για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σωτηρίας του παραδοσιακού οικισμού του Άνω Βαθέος Σάμου που ο σεισμός ήρθε να επιβαρύνει την προ-υφιστάμενη δημογραφική του συρρίκνωση,  δεν είχε καλύτερη τύχη.

 

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε δηλώσει ότι πολιτευόμαστε με γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών μας. Δεν μπορούμε όμως να καταπιούμε αμάσητο τον εμπαιγμό που επιχειρείται.Γι αυτό θα παρακολουθούμε στενά και επί του πρακτέουτις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του κ.Μουτζούρη. Δεν ξεχνάμε ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια, που έγιναν σε Ικαρία και Λήμνο ως δήθεν ένδειξη ενδιαφέροντος της Περιφερειακής Αρχής προς τα δύο αυτά νησιά, κατέληξαν σε φιάσκο χωρίς καμία δέσμευση. Το αντίθετο μάλιστα . Η συνεδρίαση της Λήμνου συνοδεύτηκε από τη παραίτηση του κ.Επάρχου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξίωση του νησιού από την Περιφερειακή Αρχή.

 

Άλλωστε είμαστε και η μόνη παράταξη που υποστηρίζουμε με σταθερότητα και έμφαση:

  • Την πρόταση της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου να υπάρξουν στο νέο ΠΕΠ ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις στα νησιά με τέτοια στόχευση ώστε να αντιμετωπίσουν τα διαχρονικά αναπτυξιακά τους προβλήματα μέσα από μια προσέγγιση ανάδειξης του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, παραγωγικού και δομημένου κεφαλαίου των με στόχο την ευζωία των κατοίκων και την ευεξία των επισκεπτών. Προφανώς μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και παρεμβάσεις αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει κυρίως τη Σάμο, τη Λέσβο αλλά και τη Χίο.
  • Την πρόταση να ζητηθεί από τη Κυβέρνηση η έγκριση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη λιγότερο αναπτυγμένη περιφέρεια της χώρας που είναι το Β.Αιγαίο για να καλύψει τις αναγκαίες δράσεις του ολοκληρωμένου σχεδίου που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ.

 

Καλούμε την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, στην ευθύνη της οποίας έχει περιέλθει η υποχρέωση της επεξεργασίας σχεδίου οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης των νησιών μας μετά από τις αλληλοδιάδοχες  κρίσεις που τα έχουν πλήξει, να μην απογοητεύσουν για μια ακόμη φορά τους κατοίκους οδηγώντας σε πλήρη απαξίωση το θεσμό της Περιφέρειας στα μάτια τους.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα είναι, όπως πάντα, παρούσα με εποικοδομητικές προτάσεις για να συμβάλλει στην υπέρβαση όλων  αυτώντων οδυνηρών και δυσβάσταχτων, για τις τοπικές μας Κοινωνίες ,  καταστάσεων.