Eπιστολή έστειλε   η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ  στον Περιφερειάρχη και στους Περιφερειακούς Συμβούλους αναφορικά με το θέμα των συναντήσεων με τη Κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής που έχει αποφασίσει εδώ και 15 μήνες το ΠΣ και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Αναλυτικά η επιστολή:

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Ήδη από τις 26/5, αμέσως μετά την μη πραγματοποίηση των προγραμματισμένων  συναντήσεων της 25ης Μαϊου με Κυβέρνηση και κόμματα για το θέμα του σεισμού της Σάμου – που ως γνωστόν εκκρεμούν εδώ και 15 μήνες από την αρχική απόφαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου- και  με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των επαφών, σας επισημάναμε ότι ΄΄ελπίζουμε η αναβολή να μην αποτελεί ευκαιρία για την ματαίωση τους. Περιμένουμε σύντομα ορισμό νέας ημερομηνίας γιατί εμείς μπορούμε να δείχνουμε υπομονή, οι Σαμιώτες όμως;΄΄

Από τότε πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες όμως καμία ενημέρωση μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Εν τω μεταξύ -πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που επιβάλλεται να τεθούν και να πιεστεί η Κυβέρνηση για την επίλυσή τους τόσο για τη Σάμο όσο και για τη Βρίσα

εξαιρετικά σοβαρό είναι και το θέμα της κοστολόγησης από την  ΔΑΕΦΚ  των υλικών και των εργασιών επισκευής των σεισμοπλήκτων κτιρίων που γίνεται βάσει του τιμολογίου του 2011.

Όπως όλοι γνωρίζουμε από το περασμένο φθινόπωρο οι τιμές των υλικών αλλά και των απαιτούμενων εργασιών για επισκευές και ανεγέρσεις κτιρίων έχουν πάρει την ανηφόρα γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης μας  ώστε να νομοθετηθεί επαύξηση της κρατικής αρωγής, με επικαιροποίηση των τιμών και ταυτόχρονη αύξηση του πλαφόν επιχορήγησης, για να μπορέσουν οι πληγέντες να αποκαταστήσουν τα κτίριά τους. Παράλληλα το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός «τρέχει» πλέον με ρυθμό πάνω από 10% καθιστά την επικαιροποίηση αυτή εκ των ουκ άνευ.

Στην σεισμόπληκτη Βρίσα σημαντικός αριθμός κατοίκων περιμένει εδώ και μήνες την τρίτη δόση για να ολοκληρώσει τις εργασίες, άλλοι ξεκίνησαν τις οικοδομές τους  το τελευταίο 6μηνο κι άλλοι περιμένουν ακόμα τις οικοδομικές άδειες για να ξεκινήσουν. Πολύ χειρότερη και σε πιο πρώιμο στάδιο είναι η κατάσταση στη Σάμο .

Σε αντίθεση με αυτά που εξακολουθούν να ισχύουν για τους σεισμοπλήκτους τα τιμολόγια για τα δημόσια έργα επικαιροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 και  επιπρόσθετα υπήρξαν σχετικές  συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και  τον Μάρτιο του 2022.

Η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας είναι προφανής και αποτελεί προκλητική πολιτική επιλογή.

Επιτακτική  επίσης είναι η ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι πληγέντες να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια που έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση για να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων.

Σας καλούμε να κινήσετε άμεσα την διαδικασία των συναντήσεων προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του ΠΣ αλλά και να πιέσουμε για λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Η Σάμος αλλά και η Βρίσα δικαιούνται την συνεχή και αμέριστη φροντίδα του Κράτους για να επουλώσουν τις πληγές τους και αυτή πρέπει να είναι αντίστοιχη των αναγκών και τουλάχιστον ισοδύναμη με όσα παρέχονται  σε άλλες περιοχές της χώρας  που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.

Μυτιλήνη, 9/6/2022

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γιούλα Αργυρούδη

Μανώλης Κάρλας

Μαρία Νικολάρα

Γιάννης Σπιλάνης