ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σημερινή διαδικτυακή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, με θέμα «Ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης: προκλήσεις και προοπτικές», με συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Υπουργών, Ευρωβουλευτών και Βουλευτών, συμμετείχε μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου ως εισηγητής στην ενότητα «Αποτελεσματική προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η έναρξη των Εργασιών έγινε από τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ σχόλια έγιναν από τον κ. Δημήτριο Καιρίδη, Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας «Μετανάστευση».

Σας κοινοποιούμε την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη.

 

Κύριε Πρόεδρε, κκ. Υπουργοί, κ. Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.κ Βουλευτές, κκ Ευρωβουλευτές, αγαπητοί συμμετέχοντες στην σημερινή συζήτηση.

Ως Αντιπεριφερειάρχης ενός Νομού όπως της Σάμου,  που γεωγραφικά ανήκει στα εθνικά μας σύνορα, αλλά και στην οριογραμμή των συνόρων του νοτιοανατολικό  άκρου  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι από τα Μικρασιατικά παράλια, επιτρέψετε μου να αναφερθώ σε ορισμένες παρατηρήσεις επί του Μεταναστευτικού.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της διαχείρισης  των προβλημάτων που προκάλεσαν οι μεταναστευτικές ροές στον Ευρωπαϊκό χώρο και λαμβάνοντας υπόψη ότι το νησί της Σάμου είναι χώρος αφίξεων μεταναστών, που προφανώς λόγο θέσης θα παραμείνει και μελλοντική είσοδος – διέλευσης ανθρώπων που αναζητούν άσυλο, διαπιστώνουμε ότι η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη. Και το αναφέρω αυτό, έχοντας γνώση την από εξαετίας κατάσταση, που η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών επηρέασε την ζωή στην τοπική νησιωτική μας κοινωνία.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να αναφερθώ στο παρελθόν ή τις συνέπειες της κρίσης και τα επιμέρους συμπεράσματα που κάθε φορά, εναλλάσσονται ανάλογα με τα γεωπολιτικά συμβάντα που ανακύπτουν στον χώρο των Ευρωπαϊκών συνόρων. Συμφωνώντας με  προηγούμενους ομιλητές θα ήθελα σε τεχνικό επίπεδο την αύξηση, σε μέσα και  προσωπικό του Fontex στο νησί μας, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω φύλαξη των συνόρων σε συνεργασία  με τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές και θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στον τοπικό πληθυσμό και επισκέπτες. Η έντονη παρουσία του Ευρωπαϊκού προσωπικού, θα αμβλύνει την δυσφορία των κατοίκων, θα αποτρέψει την κάθε είδους εκδήλωση ξενοφοβίας, απέναντι σε ανθρώπους που αναζητούν άσυλο και θα αποδείξει ότι η Ευρώπη με τους μηχανισμούς της είναι πραγματικά δίπλα μας.

Μη έχοντας θεσμική αρμοδιότητα επί του Μεταναστευτικού, αλλά ζώντας καθημερινά στο νησί μας, θα συμφωνήσω στις προτάσεις  των Ελληνικών αρχών επί των στόχων της Χώρας μας, καθώς και στην δίκαιη κατανομή ευθύνης, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό διότι πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτισμική κουλτούρα και αξιοπρέπεια του νησιωτικού μας χώρου, ώστε να αποτραπεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής μας, ως «τοπόσημο» υποδοχής και διαμονής μεταναστών, που έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Και εδώ θέλω να τονίσω την ολοκλήρωση μέρους των προγραμματικών δηλώσεων της σημερινής  Κυβέρνησης, όπου μεταξύ άλλων ήταν και η δημιουργία και λειτουργία Δομής φιλοξενίας στη Σάμο, έξω από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας του νησιού.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα το τρέχον τρίμηνο αναζωπυρώθηκε μία συζήτηση  στον Ευρωπαϊκό χώρο σε επίπεδο Κυβερνήσεων, Θεσμών και ΜΜΕ για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση του στα σύνορα. Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ολιστικά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό του ανάλογα με την εκάστοτε εκδήλωση συμβάντων στα εξωτερικά σύνορα αλλά και στα σύνορα μεταξύ των Κρατών μας. Να αποφύγουμε την οπτική γωνία οικονομικών ανταλλαγμάτων και προσωρινών εφήμερων λύσεων.  Στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να προβάλλεται η κοινωνική φιλαυτία, αλλά με σύνεση, ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μας, ορθολογική διαχείριση των αντίστοιχων οικονομικών πόρων και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και να προστατεύσουμε τον Ευρωπαϊκό μας χώρο.

Περιμένοντας τα συμπεράσματα από την διεθνή διάσκεψη στο κοινοβούλιο της Σλοβενίας, ευελπιστούμε στην προώθηση περαιτέρω πρωτοβουλιών από την επερχόμενη Γαλλική Προεδρία, όπως υποσχέθηκε κατά την  πρόσφατη επίσκεψη στη Σάμο, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σ’ αυτή, την από μακριά συμμετοχή μου στην σημερινή ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και θέσεων, για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Ευρώπης. Το μέλλον της Ευρώπης, το δικό μας κοινό μέλλον, πάντα θα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Τα σύνορα ορίζουν πολιτισμούς και ανθρώπινες σχέσεις. Η εμπορευματοποίηση της διακίνησης ανθρώπων και η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου.

Και πάλι ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΟΥΡΑΚΗΣ