ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Β.Α., κ. Νίκος Νύκτας, εκπροσώπησε την Π.Β.Α στην 1η Δια-περιφερειακή Ημερίδα του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, με τη συμμετοχή του Υπουργού Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, της υφυπουργού Τουρισμού κ. Ζαχαράκη και της Γενικής Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Λοΐζου. Σκοπός της ημερίδας ήταν να ξεκινήσει στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής προσέγγισης της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού μια γόνιμη επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν στο θαλάσσιο τουρισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην κρουαζιέρα, στο yachting και στις καταδύσεις, με τη συμμετοχή όλων των ελληνικών Περιφερειών.

Τόσο ο υπουργός, όσο και η υφυπουργός τόνισαν ότι το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί σημαντικές επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές, βελτιώνει την προσβασιμότητα των ελληνικών ακτών και ενισχύει συστηματικά νέες, εναλλακτικές μορφές θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού. Πάρα τις δεδομένες αντιξοότητες, η χώρα μας έχει την ευκαιρία και στο πεδίο του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Και σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο ήδη διαμορφώνει μία καινούργια στρατηγική ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού για τη νέα, μετά-COVID εποχή. Ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός αποτελούν χώρο στον οποίο, εύλογα, η χώρα μας μπορεί να αξιώνει έναν πρωταγωνιστικό αλλά και καινοτόμο ρόλο. Παρουσιάστηκαν επίσης οι βασικές κατευθύνσεις της νέας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων. Η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Λοΐζου ανέδειξε τη σημασία των υποδομών και την ανάγκη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο που περιλαμβάνει την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, καθώς και ένα νέο μοντέλο διαχείρισης το οποίο θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και, τελικά, περισσότερων επισκεπτών με σημαντική κατά κεφαλή δαπάνη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Β.Α κ. Νύκτας στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως νησιωτική Περιφέρεια διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος μπορεί να εμπλουτίσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν στα νησιά μας. Τόνισε ότι η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού είναι βασική συνιστώσα της αναπτυξιακής στρατηγικής της Π.Β.Α. για τον τουρισμό. Σημείωσε ότι τα νησιά μας λόγω της γεωγραφικής θέσης τους μπορούν να αποτελέσουν σταθμούς για την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα πρέπει να γίνει κατάλληλος σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των λιμενικών μας υποδομών. Όσον αφορά στο yachting σημείωσε ότι λειτουργούν οργανωμένες μαρίνες σε κάποια από τα νησιά, αλλά ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου ώστε να ολοκληρωθούν και να γίνουν λειτουργικές οι αντίστοιχες υποδομές σε όλα τα νησιά της Π.Β.Α. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη Χίο σύντομα θα ολοκληρωθεί μια μεγάλη ιδιωτική επένδυση για την ολοκλήρωση των χερσαίων εγκαταστάσεων της μαρίνας που είχε μείνει για χρόνια ημιτελής και ανενεργή. Αναφερόμενος στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που παρουσιάζει η περιοχή μας, καθώς υστερεί σε τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με τις άλλες ελληνικές νησιωτικές Περιφέρειες, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στον τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο με τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, με τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε να πάρουν τα νησιά της Π.Β.Α. τη θέση που τους αρμόζει στον τουρισμό. Επεσήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με έργα και πολιτικές, καθώς είναι μια ακριτική Περιφέρεια που βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών κρίσεων που πλήττουν την περιοχή μας, όπως η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που ταλανίζει εδώ και χρόνια τα νησιά μας.

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού θα πραγματοποιηθούν και επόμενες Διαπεριφερειακές ημερίδες, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών στο πλαίσιο της εθνικής τουριστικής πολιτικής.