Όχι στο νόμο που δημιουργεί ιδιωτικά πανεπιστήμια

Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία

Όλοι στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Πέμπτη 11 Γενάρη στις 6μμ στην πλατεία Καρλοβάσου, μέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων φοιτητών και μαθητών ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Η Ε.Γ. του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών και μαθητών όλης της χώρας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιτρέψει την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, κάνοντας χρήση του άρθρου 28, σύμφωνα με το οποίο με μια απλή νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ενσωματώνονται διεθνείς συμβάσεις στο ελληνικό δίκαιο με μεγαλύτερη ισχύ νόμου.

Βλέπουν και την παιδεία σαν εμπόρευμα, όχι σαν αγαθό δημόσιο, που θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο σε όλους. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι έτσι θέλουν να αναβαθμίσουν την παρεχόμενη παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα σήμερα; Απ’ τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια λείπουν η κρατική χρηματοδότηση, οι καθηγητές, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, αλλά ενώ η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά, επιλέγει να ενισχύσει την επιχειρηματική λειτουργία και να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα ιδρύματα. Η δήθεν “απελευθέρωση” του δημόσιου πανεπιστημίου απ’ το κράτος, ουσιαστικά σημαίνει την πλήρη απελευθέρωση του κράτους απ’ την ευθύνη χρηματοδότησης και στήριξης των δημόσιων πανεπιστημίων.

Τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων θα εξισωθούν πλήρως με κάθε λογής πτυχίο από ιδιωτικό ΑΕΙ, στο οποίο η πρόσβαση και η λήψη πτυχίου θα εξαρτάται απ’ το… βάθος της τσέπης. Για την πλειοψηφία των μαθητών ο δρόμος για την εισαγωγή σε μια σχολή θα είναι ακόμα πιο δύσκολος (τράπεζα θεμάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής κλπ), ενώ για όσους έχουν «δυνατό πορτοφόλι» θα αρκεί μια απλή αίτηση σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο με το ανάλογο αντίτιμο. Τα αποτελέσματα και η πείρα που έχουμε απ’ το εξωτερικό εξάλλου, αυτό δείχνουν.

Χρειάζεται τώρα αγώνας για να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές

  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας