ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Δήμος Σάμου εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια, στη Βάλια Νιτσόλα, τον προπονητή της Βαγγέλη Τσεσμελή, αλλά και σε όλες τις αθλήτριες, αθλητές και προπονητές που εκπροσώπησαν το νησί μας στους 51ους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες  στο Κάουνας της Λιθουανίας.

Η Βάλια Νιτσόλα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Laser 4.7 της Ιστιοπλοΐας, αν και συμμετείχε για πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες και μάλιστα Ολυμπιακών προδιαγραφών, όπως οι ICG, που διεξάγονται, άλλωστε, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η επιτυχία της μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια και έρχεται ως επιστέγασμα της εξαιρετικής παρουσίας όλων ανεξαιρέτως των συμμετοχών της Σάμου στους αγώνες.

Τα κορίτσια και τα αγόρια του νησιού μας, του πρώτου νησιωτικού Δήμου που καταφέρνει να συμμετάσχει στον σημαντικό αυτό παγκόσμιο θεσμό, μετέφεραν με την αγωνιστικότητα, το ήθος και το χαμόγελό τους το σπουδαίο, διαχρονικό, αλλά και πολύ επίκαιρο στις μέρες μας μήνυμα της συμφιλίωσης, της αδελφοσύνης και της ευγενούς άμιλλας και εκπροσώπησαν τον ακριτικό μας τόπο με τον καλύτερο τρόπο.

Τους ευχαριστούμε και από καρδιάς ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

* Να θυμίσουμε εδώ, ότι οι  Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες ξεκίνησαν στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, ως έμπνευση του Μεθόδιου Κλέμενς, ενός παιδιού από τη Σλοβενία που μεγάλωσε μέσα στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το όραμά του Κλέμενς, να αποτελέσει ο αθλητισμός την κοινή «γλώσσα» και τη μέθοδο να έλθουν σε επαφή παιδιά διαφορετικών φυλών, εθνοτήτων, χρώματος, θρησκείας και  πολιτισμών, δικαιώθηκε με την εξάπλωση των αγώνων και την ανάδειξή τους σε παγκόσμιο θεσμό, που μεταφέρει μήνυμα συμφιλίωσης, ανεκτικότητας και ισότητας απέναντι στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στον πυρήνα των International Childrens Games, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουν τη δομή παιδικών Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ Δήμων και πόλεων, καθώς η διοργάνωση αφορά σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές.