ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγώνας για να επουλώσει το νησί τις πληγές του, για να είναι θωρακισμένο από τα φυσικά φαινόμενα

Όλοι στις συγκεντρώσεις την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ.

στις πλατείες Πυθαγόρα και Καρλοβάσου

 

 

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 6 μήνες από το φονικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη. Τη μέρα που δύο νέα παιδιά τόσο άδικα χάθηκαν, τη μέρα που πολλά δημόσια κτίρια, κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι έπαθαν σημαντικές ζημιές, τόσο από το σεισμό και τους μετασεισμούς των επόμενων ημερών, όσο και από το τσουνάμι.

6 σχεδόν μήνες μετά το νησί προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του:

 • Εργαζόμενοι με ζημιές στα σπίτια τους και επαγγελματίες έχουν πάρει ένα ελάχιστο μέρος της υποσχόμενης κρατικής αρωγής. Το ενοίκιο σε κάποιους απ’ τους πρώτους, κάποια πρώτα έξοδα για να στήσουν ξανά τις δουλειές τους οι δεύτεροι.
 • Σε πολλά δημόσια κτίρια έχουν γίνει ζημιές και δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάστασή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σχολεία. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση ήρθαν οι προκάτ αίθουσες, που όμως για το καλό των παιδιών μας πρέπει να είναι προσωρινές λύσεις. Επομένως το να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες, ακόμα και να φτιαχτούν καινούρια σύγχρονα σχολεία, όπου χρειάζεται, είναι αντικείμενο διεκδίκησης.
 • Ακόμα στέκουν ερείπια, που αποτελούν εστία κινδύνων για εμάς και τα παιδιά μας. Άμεσα πρέπει να γκρεμιστούν, να είναι οι δρόμοι μας ασφαλείς.

Το κράτος έχει δισεκατομμύρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ξεπετά με ψίχουλα τις εργατικές λαϊκές ανάγκες

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, συνταξιούχοι, νέες, νέοι

Είναι ώρα πάλης και διεκδίκησης. Κανένας εφησυχασμός γιατί:

 • Τα κονδύλια που έχουν δημοσιευτεί στο κυβερνητικό ΦΕΚ για την αποκατάσταση των ζημιών είναι λίγα, δεν επαρκούν για να αποκατασταθούν με σύγχρονο και ασφαλή τρόπο οι ζημιές.
 • Όποιος προσπαθήσει να φτιάξει το σπίτι του βλέπει ότι τα προβλεπόμενα χρήματα δε φτάνουν, οπότε ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, με πολλούς εργαζόμενους άνεργους ή και σε αναστολή σύμβασης λόγω της πανδημίας, πολύς κόσμος δεν μπορεί να φτιάξει το σπίτι του ή ακόμη και την επιχείρησή του.

Καμιά αναμονή!

Σήμερα στη διεκδίκηση για σύγχρονα και ασφαλή κτίρια για μας και τα παιδιά μας!

Η πείρα μας από το φονικό σεισμό έδειξε ότι τα καινούρια κτίρια, με τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς άντεξαν. Αυτό επιβεβαιώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, να υπάρχει αντισεισμική θωράκιση. Είναι ευθύνη του κράτους να θωρακίσει τα δημόσια κτίρια, να ελέγξει την κατάσταση όλων των κτιρίων.

Οικοδόμοι υπάρχουν, μηχανικοί υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι ο προσανατολισμός από τις κυβερνήσεις διαχρονικά για να γίνονται αντισεισμικά έργα. Όπως ομολογούν κυβερνήσεις και Ε.Ε. αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα γιατί δεν αφήνουν κέρδος στο κεφάλαιο.

Εμείς όμως που παράγουμε τα κέρδη του κεφαλαίου με τη δουλειά μας, ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Και πίσω από αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα!

Οργάνωση και αγώνας για αποκατάσταση των ζημιών,

για αντισεισμική θωράκιση του νησιού

Διεκδικούμε:

 • Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
 • Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο. Δε θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις τύπου κοντέινερ, να γίνουν μόνιμες.
 • Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα πχ Αυλάκια.
 • Καμιά απόλυση εργαζομένου, να παρθούν πίσω όσες έχουν γίνει. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.
 • Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
 • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
 • Προσλήψεις όλους του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους.
 • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και όλες τις δομές υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα υγείας στα νησιά.
 • Μαζικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
 • Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Όλοι στις Συγκεντρώσεις που οργανώνει το Ε.Κ. Σάμου

την Πέμπτη 22 Απρίλη στις 7 μ.μ.

Βαθύ: πλατεία Πυθαγόρα

 Καρλόβασι: πλατεία Καρλοβάσου