ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΊΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας η σημερινή  και η Σάμος χωρίς Ψυχιατρικό τμήμα στο Νοσοκομείο μας σε αντίθεση με Χίο, Λέσβο και Λήμνο κι ακόμα χωρίς παιδοψυχίατρο κι ας το ζητάμε εδώ και χρόνια.

Οι ελλείψεις στον τομέα της Υγείας εξακολουθούν να είναι μεγάλες στα νησιά του ακριτικού μας Νομού τόσο και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό  όσο και σε διαγνωστικά μέσα.

Βασικές ιατρικές  ειδικότητες , νοσηλευτικό ,παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό  είτε είναι εν ανεπαρκεία  είτε  απουσιάζουν πλήρως  από τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους Κορσεών.

Ο εργαστηριακός τομέας λειτουργεί με δυσκολία και με κρίσιμα ελλείματα ( μαγνητικός τομογράφοςκλπ).

Ακόμα και κτιριολογικά το σύστημα ασφυκτιά.

Όλα  βρίσκονται σε ακροσφαλή ισορροπία από καιρό..

Το ΕΣΥ αλλού ακινητεί , αλλού καταρρέει  και πουθενά δεν εξελίσσεται θετικά και δεν προχωρεί.

Δεν πάει άλλο.

Χρειάζονται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις όχι με λόγια και με ανεκτέλεστα  ΦΕΚ( όπως αυτό  του Δεκεμβρίου του 2020 για την  ίδρυση Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο μας που ακόμα περιμένουμε την υλοποίηση του) αλλά με πράξεις ουσίας στη  βάση ειδικών  πολιτικών  που στηρίζουν την Κοινωνία και τις ανάγκες της με ιδιαίτερη πρόνοια για τις νησιωτικές, τις δυσπρόσιτες και τις ακριτικές περιοχές όπως είναι η δική μας..

Όσον αφορά τις διάφορες παγκόσμιες μέρες μνήμης είναι προφανές ότι έχουν αξία και περιεχόμενο στο βαθμό που συμβάλλουν γόνιμα και ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών του Κόσμου..

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Γιατρός, πρώην  Νομάρχης Σάμου(2003-2010)

Περιφερειακό Σύμβουλος

( ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)