ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ, ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκάλεσε, φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την εγκληματική αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των θυμάτων του πολέμου, των επεμβάσεων και της λιμοκτονίας που επιβάλλουν τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα με όργανά τους το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τις άλλες ιμπεριαλιστές ενώσεις, παραβιάζουν κατάφωρα τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δείχνουν το αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων.

Απαιτείται,  τώρα να παρθούν μέτρα για τις οικογένειες των προσφύγων και μεταναστών, που οι φωτιές τους άφησαν κυριολεκτικά στο δρόμο. Ανάγκη που γίνεται πιο επιτακτική λόγω των κινδύνων της πανδημίας του κοροναϊού.

  • Να προχωρήσει άμεσα ο μαζικός απεγκλωβισμός από τα νησιά και τη χώρα με προορισμό τις χώρες που δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε.
  • Να σταματήσει η κατασκευή υπερδομής μακροχρόνιου εγκλωβισμού στη περιοχή «Ζερβού»  στη Σάμο και στα άλλα νησιά.
  • Ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. να εγκαταστήσουν στη Τουρκία, υπηρεσίες υποδοχής, καταγραφής και υποβολής ασύλου και από κει να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.