Την πρώτη της συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξανδρο Χαρίτση έχει σήμερα 13 Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που νωρίτερα συνεδριάζει με σημαντικά θέματα στο τραπέζι, ενόψει και της παρουσίας της στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου.

Κύριο θέμα της συνάντησης είναι η πρόταση της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης (πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) και την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τελικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών στους πολίτες και την αναπτυξιακή λειτουργία των ΟΤΑ.

Με τον κ. Χαρίτση, μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων της ΚΕΔΕ προκειμένου να μην υπάρξει καμία κενή θέση στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής 2018-2019”. Οι προτάσεις αυτές, που έχουν ήδη κατατεθεί στα συναρμόδια υπουργεία είναι οι εξής:

  • Διεύρυνση των κριτηρίων κατανομής των voucher με βασικό στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, με βασικό στόχο την κάλυψη 100% στους δικαιούχους.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στις δομές των δήμων να καλύψουν τις επιδοτούμενες οικογένειες στο 100% των προσφερομένων θέσεων τους και όχι στο 70% που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η συζήτηση με τον Υπουργό θα συνεχιστεί και σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Στη ΔΕΘ, πάλι και συγκεκριμένα, στο περίπτερο 15, η ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει ένα νέο, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Το νέο σύστημα που προτείνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές πάνω στο ζήτημα, δίνει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στον πολίτη και τις τοπικές αρχές και ενσωματώνει τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ειδικά υπό το βάρος των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.