Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συμμετείχε στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), που διεξήχθη το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2022, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με την εκπροσώπηση υπηρεσιακών στελεχών της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας. Στο Συνέδριο με θέμα “Η αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για ενιαία υγεία και έναν καλύτερο πλανήτη”, αναπτύχθηκαν οι έξι (6) πυλώνες πολιτικής των Υγιών Πόλεων (Άνθρωποι, Ειρήνη, Ευημερία, Συμμετοχή, Τόπος, Πλανήτης) και παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και οι καλές πρακτικές που ακολουθούν οι Δήμοι με στόχο τη διατήρηση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών τους.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και καταρτίστηκε η πολιτική διακήρυξη στην οποία μεταξύ άλλων, τα μέλη του Δικτύου συμφώνησαν ότι «η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον άνθρωπο για ενιαία υγεία και ένα καλύτερο πλανήτη» και ότι οι Τοπικές Αρχές πρέπει να έχουν φωνή και να απαιτούν να ακούγονται στα κέντρα των αποφάσεων.
Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τις βραβεύσεις των Δήμων μέλων του ΕΔΔΥΠΠΥ οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έλαβε έπαινο Κοινωνικής Προσφοράς για την πρόληψη της υγείας, μέσω της θεσμοθέτησης του ΚΕΠ Υγείας. Το βραβείο παρέλαβε από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, η Υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας κα. Σοφία Θάνου.