Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είναι γνωστό πως η Δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς διαρκούς υποβάθμισης και απαξίωσης. Συμπληρώνονται φέτος (το 2018) δέκα χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίοι μόνιμοι διορισμοί. Στο διάστημα αυτό πάνω από 30.000 δάσκαλοι και καθηγητές έχουν αποχωρήσει από την εργασία, λόγω συνταξιοδότησης. Την ίδια στιγμή κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να ζουν και να εργάζονται ως συμβασιούχοι – αναπληρωτές σε ένα διαρκές καθεστώς ομηρίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, περίπου το 17% των εκπαιδευτικών που εργάζονται σήμερα στα σχολεία είναι σε καθεστώς επισφαλούς εργασίας (αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου). Βέβαια, αυτό που επιμελώς αποκρύπτουν οι “επίσημες στατιστικές” είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εκπαιδευτικών εργάζονται και καλύπτουν οργανικά, δηλαδή πάγια, κενά στα σχολεία, ενώ εδώ και περίπου μια δεκαετία κάθε 21 Ιούνη βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυσή τους. Την ίδια στιγμή κάθε Σεπτέμβρη αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα ως προς την εργασία τους, ενώ όσοι προσληφθούν μετατρέπονται σε σύγχρονους, ιδιότυπους εσωτερικούς μετανάστες, κάθε χρόνο και σε διαφορετική περιοχή της χώρας.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι κινητοποιήσεις του περασμένου Μάρτη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν την έκφραση της συσσωρευμένης οργής και αγανάκτησης που υπάρχει στον κόσμο της εκπαίδευσης που ζει και εργάζεται για χρόνια ολόκληρα σε καθεστώς αβεβαιότητας και επισφάλειας ανακυκλώνοντας την ανεργία κάθε χρόνο. Δεν είναι τυχαίο πως από το 2014 ως και σήμερα όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) εξήγγειλαν μόνιμους διορισμούς, στην προσπάθειά τους να εκτονώσουν την τεράστια δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται. Από το Λοβέρδο ως τους Μπαλτά – Κουράκη, τον Φίλη και τώρα τον Γαβρόγλου, όλοι οι υπουργοί Παιδείας της τελευταίας 5ετίας εξήγγειλαν από 5.000 έως και 20.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Οι τελευταίες εξαγγελίες μιλούν για 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, οι οποίοι, κατά τη δήλωσή του κ. Γαβρόγλου, θα ξεκινήσουν τον επόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το πλάνο που ανακοινώθηκε, (στη συνάντηση με τις Ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), το Σεπτέμβριο του 2019 προβλέπονται 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή εκπαιδευτικών, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, και 5.250 διορισμοί το Σεπτέμβριο του 2020 και άλλους 5.250 το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ο καταμερισμός των αριθμών ανά κλάδο και ειδικότητα!

Το Υπουργείο Παιδείας, επανέλαβε δηλαδή τη γνωστή κοροϊδία με τους δήθεν διορισμούς στην εκπαίδευση, που όλο εξαγγέλλονται και ποτέ δε γίνονται! Αντί να προχωρήσει στην άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των σχολείων, εξαπολύει για άλλη μια φορά κοροϊδίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Από όλα αυτά ,γίνεται φανερό ότι το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση μόνο κάτω από την πίεση του κινήματος εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών μπορεί να εξαναγκαστούν σε υποχωρήσεις, από την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Πρέπει  δώσουμε τέλος στον εμπαιγμό και τις εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα! Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά απόλυση συμβασιούχου. Το εκπαιδευτικό κίνημα θα παλέψει για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων, την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, για το δημόσιο δωρεάν σχολείο!

Απαιτείται τώρα η μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση και κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, η συσπείρωση όλων των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών σε αγωνιστική κατεύθυνση. Ο αγώνας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, να κλιμακωθεί και να περάσει στα χέρια των μαχόμενων εκπαιδευτικών.

 

Καλούμε λοιπόν την Δ.Ο.Ε , ως δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κηρύξει 24ωρη Απεργία την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018.

Στην περίπτωση που δεν κηρυχθεί απεργία ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου κηρύσσει συμπληρωματική  3ωρη στάση εργασίας, στην αρχή του ωραρίου κάθε εκπαιδευτικού.

(επισυνάπτεται το έγγραφο της Δ.Ο.Ε. 26/9/2018 με αριθμό πρωτ. 930 στο οποίο η Ομοσπονδία κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας, τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού και τις 3 πρώτες ώρες του απογευματινού προγράμματος).

Κλιμακώνουμε με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

καμία επανάπαυση! Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα ανοίγει ο δρόμος για να κερδίσουμε το δίκιο μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση!
  • Κανένας συνάδελφος συμβασιούχος να μην απολυθεί!
  • Εδώ και τώρα 25.000 διορισμοί εκπαιδευτικών και 3000 ΕΕΠ και ΕΒΠ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια!
  • Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών
  • ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ 2018 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ ΣΤΙΣ 12:00

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Αρχοντούλης Ιωάννης

Ο Γραμματέας

Κατσιγιάννης Νικόλαος