Εκατοντάδες Σαμιώτες  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής  της Πανσαμιακής Απεργίας της 7ης του Φλεβάρη , για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην Πλατεία Πυθαγόρα με θέμα το προσφυγικό και με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Σάμο.

Για άλλη μια φορά ακούστηκα τα αιτήματα της Απεργίας της 7ης Φεβρουαρίου  το οποία όπως δήλωσαν οι διοργανωτές είναι επίκαιρα και ανεκπλήρωτα, όπως :

Να κλείσει το κολαστήριο του hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο πουθενά στη Σάμο.

Πρόσφυγες και μετανάστες να απεγκλωβιστούν από το νησί και τη χώρα και στο νησί να υπάρχει ένα μικρό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης.

Στην συνέχεια  ακολούθησε πορεία από την Πλατεία Πυθαγόρα  ως το Ξενοδοχείο που διαμένει ο Υπουργός. Εκεί τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ζήτησαν να δουν τον κ. Βίτσα  ο οποίος τους δέχτηκε  με τον όρο όμως να μην παραστούν στην συνάντηση τα ΜΜΕ.

Μετά από μία ώρα περίπου η σύσκεψη  ολοκληρώθηκε με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής να δηλώνουν ότι έγινε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση  χωρίς όμως να κάνει δεκτά τα αιτήματα τους  ο υπουργός.

Ο κ. Βίτσας   δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το υπάρχον HOT-SPOT,  θα δημιουργηθεί νέο στην περιοχή της Ζερβού, χωρίς λειτουργήσει παράλληλα δεύτερο  ενώ τέλος είπε ότι το Σάββατο με πλοίο του πολεμικού ναυτικού θα αναχωρήσουν  κάποιοι μετανάστες περίπου οκτακόσιοι   και θα ακολουθήσουν και άλλοι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει φύγει ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών για  την ενδοχώρα. Επίσης δήλωσε ότι επανεξετάζεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας  ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός ο οποίος εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες στα νησιά.

Η οργανωτική επιτροπή  που είδε τον υπουργό αποτελούνταν,  από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σάμου Γιώργο Κυριαζή, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργο Κολλάρο, την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη, τον Πρόεδρο του ΝΤ. της ΑΔΕΔΥ Σταμάτη Φιλιππή, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Νίκο Στεφανή, τους προέδρους  των Εμπορικών Συλλόγων Σάμου και Καρλοβάσου  Μανόλη Γιοκαρίνη και  Τριαντάφυλλο Καββάδα αντίστοιχα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μιχάλη Μητσό οποίος και έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων  των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την μεταναστευτική κρίση . Ο υπουργός τους δήλωσε για το θέμα ότι σε άλλα νησιά έχει ζητηθεί και θα πρέπει να γίνει η διαδικασία διεκδίκησης των αποζημιώσεων μέσω του Δήμου Σάμου.

Στην απεργία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ, οι αντιδήμαρχοι Σάμου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, δεκάδες σύλλογοι και φορείς ενώ κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά από τις 6 η ώρα το απόγευμα ως τις 8 η ώρα το βράδυ.