Για άλλη μια φορά μετά από τόσα χρόνια βρίσκονται και  πάλι εκτεθειμένοι ως προς το καθεστώς εργασίας τους οι 17 εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στους δήμους της Σάμου και των Φούρνων  μετά την απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά καταργεί τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας για το 50% των θέσεων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Συγκεκριμένα  με βάση τα πρώτα οριστικά αποτελέσματα κάποιων κατηγοριών, φαίνεται ότι ικανός αριθμός εργαζομένων, μένει εκτός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που προκηρύχθηκε πριν από δύο χρόνια και στον οποίο κατατέθηκαν περί τις 100.000 αιτήσεις .

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 1548/2022 Απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, ακυρώνεται η 4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, κατά το μέρος που προβλέπει ότι η “ειδική εμπειρία”… λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης».

Στην ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι» χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ «τραγική και απαράδεκτη» καθώς επίσης ότι «δεν υπολογίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και παίζει ρουλέτα τις ζωές των εργαζομένων».

Στην Σάμο το σύνολο των εργαζομένων  έχει προυπηρεσία 15 ως 20 έτη ενώ να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι (8 στο Δήμο Ανατολικής Σάμου, 6 στο Δήμο Δυτικής και 3 στο Δήμο Φούρνων) έχουν ταλαιπωρηθεί με απλήρωτους μήνες εργασίας , ενώ σε κάποιους οφείλονται ακόμη χρήματα από την  πρώην  Κοινωφελή   Δημοτική Επιχείρηση Πυθαγορείου.
Οι εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο Σπίτι” ζητούν παρέμβαση δήμων και ΚΕΔΕ για τη διασφάλιση της εργασίας τους.

“Η αντιμετώπιση του θέματος είναι πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο καλείται να αποφασίσει αν θα εκδοθούν νέοι πίνακες, λαμβάνοντας όμως υπόψη προηγούμενη σχετική πρόταση του ΑΣΕΠ, να υπάρξει δηλαδή νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε στους νέους οριστικούς πίνακες να συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που περιλαμβάνονται στους σημερινούς οριστικούς πίνακες, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται σε απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, ήταν δικαιολογημένη η εμπιστοσύνη τους στο σχετικό νόμο που προέβλεπε αυξημένη μοριoδότηση στην ειδική εμπειρία”.