Επιφυλακτική για το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών κάτω των 12 ετών εμφανίστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Για το ενδεχόμενο της σύστασης εμβολιασμού και σε μικρότερα παιδιά από 15 ετών μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στον ΣΚΑΙ.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το πιθανότερο είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός και των παιδιών 12 με 15 ετών μετά από την ηλικιακή ομάδα 15 με 17 που καλείται από την Πέμπτη για εμβολιασμό με τη συναίνεση αλλά και τη συνοδεία των γονέων.

Τόνισε πως υπάρχουν αρκετά δεδομένα ασφαλείας ώστε η Εθνική Επιτροπή να προχωρήσει σε μια τέτοια σύσταση. Αντίθετα, εμφανίστηκε επιφυλακτική για εμβολιασμό παιδιών μικρότερων των 12 ετών, σημειώνοντας πως χρειάζονται ακόμα αρκετά δεδομένα ασφαλείας.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι έρευνες θα δείξουν και με πόσες δόσεις πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών εκτιμώντας πως αν προχωρήσουν τέτοιοι εμβολιασμοί θα γίνονται με μια ή και με μισή δόση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όταν βγήκε η αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer πρώτα στις ΗΠΑ και μετά και στην Ευρώπη, ήταν αρκετά επιφυλακτική γιατί δεν είχε αρκετά στοιχεία ασφάλειας. Πλέον έχουμε πολύ καλά δεδομένα ασφάλειας. Έχουν χορηγηθεί εκατομμύρια εμβόλια και τα δεδομένα ασφάλειας αφορούν συνολικά την ομάδα 12 με 17 ετών.

Συνεπώς έχουμε πολύ καλύτερα δεδομένα για να προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Πρέπει πρώτα να εμβολιάσουμε τα παιδιά 15 με 17 ετών και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε πιθανώς (σ.σ και στουτς άνω των 12 ετών). Είναι κάτι το οποίο συζητείται εξαρτάται και από την πορεία της επιδημίας.

Όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται και από το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί γιατί δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα ασφάλειας. Το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια. Θα γίνουν κι άλλες μελέτες για τα μικρότερα παιδιά για το αν χρειάζονται μια δόση, ίσως και μισή δόση».

Πηγή: dikaiologitika.gr