Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος  στο Συνέδριο Τουρισμού «Choose Greece 2022», που διοργανώθηκε  από την Olympia Forum για 2η χρονιά και πρώτη φορά διά ζώσης μετά την ελάφρυνση των υγειονομικών πρωτόκολλων. Το Συνέδριο έλαβε χώρα στην αίθουσα “Πύργος Βιβλίων” στο Κέντρο Πολιτισμού του  Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με αντικείμενο την προβολή και  την συνολική παρουσίαση στη Διεθνή Αγορά ,  του τουριστικού προϊόντος και των ευκαιριών που παρουσιάζουν  οι  13 Περιφέρειες της χώρας. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο κύρια ελκυστικά χαρακτηριστικά των Νήσων της Περιφέρειας μας   με κεντρική ιδέα το μότο  : «Καλοκαίρι είναι Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου».

Αναφέρθηκε σε όλες τις νήσους του Βορείου Αιγαίου και ξεκινώντας από τη Λέσβο υπογράμμισε: «Η Λέσβος είναι ένα νησί με ισχυρή παράδοση στο Πολιτισμό , όπως εκδηλώνεται στα γραπτά κείμενα και τις ζωγραφικές απεικονίσεις με κουλτούρα που εκτείνεται πέραν του Θρησκευτικού ενδιαφέροντος και ξεκινά από την Αρχαιότητα , την εποχή της Σαπφούς, του Πιττακού ,του Αρίωνα και φθάνει έως τους σύγχρονους των Γραμμάτων και των Τεχνών, τον Ηλία  Βενέζη , τον Στρατή Μυριβήλη , τον Οδυσσέα Ελύτη!». Ερωτηθείς από τον συντονιστή του πάνελ, αν το Προσφυγικό Μεταναστευτικό λειτούργησε αρνητικά ο Περιφερειάρχης τόνισε: « Όταν αναλάβαμε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου το Σεπτέμβρη του 2019 τους δύο μήνες που ακολούθησαν είχαμε πληθυσμό εισερχόμενους και διαμένοντες περί τα 25.000 άτομα. Δεδομένου ότι από το 2015 οι εισερχόμενοι είχαν χώρες προέλευσης τη Συρία , Αφγανιστάν και Ιράκ με κύρια αιτία τις πολεμικές συρράξεις, στη πορεία οι διερχόμενοι τα σύνορα είναι  κυρίως οικονομικοί μετανάστες. Η παρούσα Κυβέρνηση καλώς έπραξε και από το Φεβρουάριο του 2020 φύλαξε τα σύνορα και εκκένωσε τα νησιά και τώρα από 25.000 οι διαμένοντες είναι περί τα 1.300 άτομα. Αυτό ωστόσο που πρέπει να δούμε πλέον είναι πως θα διορθώσουμε την εικόνα αυτή που έχει βγει προς τα έξω και να αλλάξουμε το brand name.»

Για τη Χίο «την πατρίδα του Ομήρου», όπως είπε ο Περιφερειάρχης «από την αρχαιότητα έχει διακριθεί για το εμπόριο και την Ναυτιλία της  και φέρει δικαίως τον τίτλο της  Θαλασσοκρατούσας, ενώ στις σύγχρονες ημέρες είναι η πατρίδα των μεγαλύτερων εφοπλιστών.»   Ο Περιφερειάρχης ονόμασε τη Σάμο «Κορωνίδα του Τουρισμού του Βορείου Αιγαίου, με το πολύ πράσινο και τις φυσικές ομορφιές της , τα πολλά ιστορικά σπαράγματα και κατάλοιπα γνωστά ήδη από την Αρχαιότητα, όπως το Ηραίο της Σάμου και το Ευπαλίνειο Όρυγμα που αποτελεί ένα θαύμα τεχνικής.» Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη νήσο της Ικαρίας με τα «περίφημα πανηγύρια και τα μυστικά της μακροζωίας που τη συνοδεύουν, που αποτελεί πόλο έλξης πολλών Ελλήνων επισκεπτών

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης συμμετείχε από κοινού στο πάνελ με τον  Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κυριάκο Κώτσογλου και διαδικτυακά με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ιονίων κ. Αλεξάκη και με συντονιστή-παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο. Στο forum συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η Πρόεδρος του ΕΟΤ  Άντζελα Γκερέκου,  η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Από το Γραφείο Τύπου