ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετίζουμε τους απεργούς συναδέλφους που συμμετείχαν στη μεγάλη απεργία της 9ης Νοέμβρη διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Η απεργιακή συγκέντρωση ήταν απ’ τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων και τα ποσοστά συμμετοχής των συναδέλφων εκπαιδευτικών στο Σύλλογό Δασκάλων & Νηπιαγωγών, καθώς και στην ΕΛΜΕ Σάμου έφτασαν κοντά στο 50%. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα, οι συνάδελφοι έκαναν το βήμα και απήργησαν μαζικά. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους αυτούς και σε όσους δεν έκαναν το βήμα αυτή τη φορά, να βρίσκονται κοντά στη δράση των σωματείων μας και να συμμετέχουν στις επόμενες μαζικές διαδικασίες, τις Γ.Σ.. και στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος. Η επιτυχία της απεργίας ανοίγει το δρόμο για κλιμάκωση, για νέες κινητοποιήσεις, ακόμα πιο μαζικές, ακόμα πιο μαχητικές με στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Μετά την απεργιακή συγκέντρωση, το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου συνεδρίασε στην αίθουσα του Ε.Κ.Σ..

Στο 1ο θέμα συζητήθηκε η ημερομηνία και ο τόπος της Εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. και των εκλογών ανάδειξης νέου Δ.Σ. του Συλλόγου. Συμφωνήσαμε η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στο 1ο ΔΣ Καρλοβάσου (Πορφυριάδα).

 

Στο 2ο θέμα συζητήθηκε το ζήτημα της υλοποίησης της απόφασης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 12ης Οκτώβρη για Απεργία – Αποχή απ’ την αξιολόγηση. Το προηγούμενο διάστημα πήραμε την πρωτοβουλία, ως παράταξη, να προχωρήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης, ενημερώνοντας παράλληλα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.. Στη διαδικασία αυτή, που ουσιαστικά την προχωρήσαμε μόνοι μας, η παράταξη της Ενωτικής αρνήθηκε να έχει την οποιαδήποτε συμμετοχή, λόγω της διαφωνίας της με τη συγκεκριμένη απόφαση της Γ.Σ. του σωματείου.

Στο 3ο θέμα προτείναμε τη συμμετοχή του Συλλόγου στην αντι-ιμπεριαλιστική αντιπολεμική πορεία με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου που οργανώνει το Ε.Κ. Σάμου, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 18:30 στην πλατεία Καρλοβάσου. Η συμμετοχή μας ψηφίστηκε ομόφωνα. Καταθέσαμε ήδη πρόταση ανακοίνωσης – καλέσματος αναμένοντας τη γνώμη των άλλων δύο παρατάξεων για τη δημοσιοποίησή της. Προτείναμε ο Σύλλογος να έχει πανό στη συγκέντρωση, κάτι που υπερψηφίστηκε και απ‘ τις άλλες δύο παρατάξεις.

Στο 4ο θέμα, συζητήθηκε η ανάγκη να γίνει νέα παρέμβαση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, στη λογική της παρέμβασης απ’ το Ε.Κ. Σάμου κατά τη διάρκεια της απεργιακής πορείας της 9ης Νοέμβρη. Μαζί με το Ε.Κ. Σάμου, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα που δυσκολεύει πολύ ή και κάνει αδύνατη συχνά τη μετακίνηση από και προς το νησί της Σάμου.

 

Στο 5ο θέμα τέθηκαν επιπλέον ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και τους συναδέλφους:

  1. Η μη απόδοση των ΜΚ σε αναπληρωτές, θέμα για το οποίο έγινε παρέμβαση στη ΔΙΠΕ και ενημερωθήκαμε ότι έχει τακτοποιηθεί και από τη μισθοδοσία του Νοέμβρη (θα δοθεί 10 Δεκέμβρη) θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Δεν έχει λήξει το θέμα, όμως, όσον αφορά τους συναδέλφους που είναι ΕΕΠ-ΕΒΠ. Είναι απαράδεκτο να καθυστερεί η απόδοση των ΜΚ, και, εκτός απ’ τους χαμηλούς μισθούς και την τεράστια ακρίβεια, να καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τέτοια ζητήματα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα και τη διαβίωσή μας. Πρέπει να αποδίδονται αμέσως σε όλους και άμεσα να λυθεί το ζήτημα με την απόδοση και στους ΕΕΠ-ΕΒΠ.
  2. Το θέμα του νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου που δεν έχει ακόμα τηλέφωνο και διαδικτυακή σύνδεση, έγινε τηλεφωνική παρέμβαση εκ νέου σε ΔΙΠΕ και δήμο Δυτικής Σάμου.
  3. Ενέργειες του συλλόγου με το θέμα του ψυχολόγου στο ΚΕΔΑΣΥ ώστε να τελειώσουν οι αξιολογήσεις και να δοθούν τα κενά για παράλληλη στήριξη. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν κενά στην Παράλληλη Στήριξη και απαιτούμε να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς εκπαιδευτικό δίπλα του και να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες.
  4. Παρέμβαση για το κενό σε δάσκαλο αγγλικών σε νηπιαγωγεία της Δυτικής Σάμου
  5. Το θέμα της ποιότητας του νερού σε σχολεία όπως στο Νηπιαγωγείο Χώρας. Είναι σοβαρό ζήτημα και ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να το επιλύσει. Υπάρχουν κάθε χρόνο παρόμοια φαινόμενα, όπως και φέτος. Μέχρι την επίλυσή του, ο Δήμος να προχωρήσει σε προμήθεια εμφιαλωμένων νερών στα σχολεία που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
  6. Παρέμβαση για το θέμα της ποιότητας των σχολικών γευμάτων.
  7. Το θέμα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών του 2020, να γίνει έλεγχος αν υπάρχουν τυχόν εκκρεμότητες. Σε περίπτωση εκκρεμοτήτων, το σωματείο μας οφείλει να παρέμβει για την άμεση μονιμοποίηση των συναδέλφων.