Το πρόγραμμα της επίσκεψης  στις Βρυξέλλες των πέντε δημάρχων από τα νησιά του Βορείου  και Νοτίου Αιγαίου περιέγραψε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ  ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος . Στις  Βρυξέλλες  θα συναντηθούν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να του καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι μαζί αλλά και μεμονωμένα  κάθε νησί  ανάλογα με την κατάσταση  που επικρατεί σε αυτό όσον αφορά την μεταναστευτική κρίση.

Σημαντικό χαρακτήρισε ο δήμαρχος Σάμου ότι για πρώτη φορά γίνεται απευθείας διάλογος  των ευρωπαϊκών θεσμών με τους δήμους.  Επίσης θα συζητηθεί το θέμα του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο θα πρέπει  να έχει τουλάχιστον σε ποσοστό 80% φορέα υλοποίησης τους δήμους.

Κύριο αίτημα  παραμένει σύμφωνα με τον δήμαρχο  η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και η ενίσχυση του γραφείου ασύλου για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασής τους.

 

Επίσης ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε  στον οδηγό χάρτη νησιωτικότητας  που θα κατατεθεί  όπως αυτός ψηφίστηκε στην ΚΕΔΕ και επανέλαβε το θέμα της προσφυγής του δήμου  για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. Ο δήμαρχος ενημέρωσε ακόμη ότι την Πέμπτη στις 11 η ώρα το πρωί θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου των πέντε δημάρχων και στη μία το μεσημέρι θα γίνει συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της  συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος ανακοίνωση την ένταξη τριών έργων στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.Τα έργα είναι η ανάπλαση της Πλατείας Πυθαγόρα, προυπολογισμού  572.000 ευρώ, η ανακατασκευή του Δημοτικού Κήπου προυπoλογισμού 400.000 ευρώ  και η κάλυψη όλων των βρεφικών σταθμών του δήμου με 200.000 ευρώ.

Οι εργασίες για τα συγκεκριμένα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα όπως δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

 

Τέλος  ανακοινώθηκαν οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι :

Δημήτρης Κυριαζής Εμπορίου
Γιάννης Μανδουραράκης Πολιτισμού
Ζωή Τσερέ ΗΡΑΙΑ- ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ
Ιωάννα Καραγιάννη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
Νίκος Στεφανής Πολεοδομίας και Δόμησης
Κώστας Βογιατζής Αθλητικών Υποδομών
Δ. Καζόγλου Τουρισμού
Γ. Διακοσταμάτης ΚΕΠ
Λ.Αξιώτης Γεωργικής Ανάπτυξης