Περιοδεία στην Σάμο πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  Ευστράτιος Ζαφείρης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί  επισκέφτηκε τον Ενιαίο  Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, επαγγελματίες της πόλης και εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα.

Το  βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Επιμελητηρίου Σάμου Γιώργου Κυριαζή, προς τους παραγωγικούς φορείς του νησιού  με Θέμα «την σύνδεση της αγροδιατροφής με τον Δευτερογενή τομέα και τον Τουρισμό».

Λίγο νωρίτερα ο Γ.Γ.  του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  μιλώντας στους δημοσιογράφους του νησιού εξήγησε το πως θα μπορέσει να γίνει πράξη η διασύνδεση του γεωργικού προϊόντος με τον τουρισμό ξεπερνώντας τα προβλήματα που υπάρχουν. Τόνισε την αναγκαιότητα να έρθουν σε επαφή όλοι οι κλάδοι ώστε η ζήτηση με την παραγωγή να ισορροπήσουν .

Αναφέρθηκε επίσης στο χαμηλό ποσοστό του 13%  που ισχύει σήμερα όσον αφορά στην κατανάλωση  των παραγόμενων προϊόντων  όχι μόνο από τον αγροτικό τομέα αλλά και τη βιομηχανία  από τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Όσον αφορά στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και πως αυτό συνδέεται με τη διευκόλυνση των νησιωτών  να εισάγουν η να εξάγουν προϊόντα δήλωσε  ότι γίνονται προσπάθειες  με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου   για να υπάρξει βοήθεια στους επαγγελματίες   ενώ τόνισε ότι και οι ίδιοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για τη βελτίωση της οικονομικής  κατάστασης των επιχειρήσεων τους.

Επίσης αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με ελαιοτριβείς του νησιού   όπου συζήτησαν κυρίως για τα θέματα ανάπτυξης  και  της σωστής λειτουργίας τους   όσον αφορά στην  προστασία του περιβάλλοντος.

Δήλωσε ότι τα περισσότερα ελαιοτριβεία της Σάμου είναι διφασικά δηλαδή  λειτουργούν με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.

Απαντώντας  δε σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι  στην Ελλάδα λειτουργούν 17.000 ελαιοτριβεία   και μόλις τα 3.000 έχουν περιβαλλοντική άδεια λειτουργίας.