Επίσκεψη στην Σάμο πραγματοποίησε  την Τρίτη η Βρετανίδα Υπουργός Μετανάστευσης κα. Caroline Nokes  την οποία συνόδευαν η Πρέσβης στην Ελλάδα κα Kate Smith, η κα Jo Caley, Σύμβουλος Μετανάστευσης, ο κ. Cameron Bryson, σύνδεσμος του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα αναφορικά με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και ο κ. Robin Walker, επικεφαλής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της ΕΕ, Διεύθυνση Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί επισκέφτηκε  το ΚΥΤ Σάμου προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

Επίσης η  κ.  Caroline Nokes συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο  προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί λόγω του μεταναστευτικού. Από την πλευρά του   ο Δήμαρχος της μετέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες ροές, την καθυστέρηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και την επιτακτική ανάγκη, για την  κοινωνική  συνοχή του τόπου, της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού από τους μετανάστες. Επίσης ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην ερμηνεία της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας τονίζοντας ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα κέντρα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου πρέπει να είναι στα νησιά  και όχι στην ενδοχώρα, κάτι  στο οποίο συμφώνησε η Βρετανίδα υπουργός.

Η κα Nokes εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη νέα νομοθεσία στην Ελλάδα σχετικά με το άσυλο. Ανέδειξε τη σημασία των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, στην χώρα  προέλευσής τους ή σε ασφαλή τρίτη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης, στη μεγάλη σημασία που έχει ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης ώστε να σταλεί το μήνυμα στα δίκτυα των διακινητών ότι δεν μπορούν να λειτουργούν ασύδοτοι. Η Υπουργός τόνισε επίσης, ότι είχε την τύχη ευρισκόμενη στην Σάμο να δει τα Βρετανικά σκάφη να  περιπολούν  στη θαλάσσια περιοχή όπως και  τα σκάφη της Ελληνικής Λιμενικής Ακτοφυλακής   για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων .

Η Βρετανίδα υπουργός  τόνισε ακόμη ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ιστορικό εξαιρετικής συνεργασίας με την Ελλάδα και θα συνεχίσει τις προσπάθειες στήριξης προς φίλους και συμμάχους με διμερείς συμφωνίες. «Το μεταναστευτικό/προσφυγικό», τόνισε, «είναι ένα σημαντικό και πολύπλοκο ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου θα πρέπει να ξεκινά από τις χώρες προέλευσης».