Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους του Ηραίου αλλά και του Καρλοβάσου να μετρούν τις πληγές τους.  Με το πρώτο φως της ημέρας οι μπουλντόζες των δήμων ανατολικής και δυτικής Σάμου ,οι εθελοντές πυροσβέστες αλλά και ο Στράτος προσπαθούν να απομακρύνουν τόνους λάσπης και φερτών υλικών που κατέβασαν τα ρέματα από την χθεσινή νεροποντή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 240 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε ένα 24ωρο στην περιοχή του αεροδρομίου ενώ ανάλογη ήταν η ποσότητα του νερού που έπεσε και στην περιοχή  του λιμένα Καρλοβάσου.

Η μανία της φύσης παρέσυρε ό,τι υλικό είχαν εναποθέσει για άλλη μία φορά οι ασυνείδητοι στα ρέματα και το μετέφερε μέσα στις κατοικημένες περιοχές.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Παγώνδα Ηραίου, Γιώργος Τσάτσος έκανε λόγο «για εγκληματική αδιαφορία ορισμένων αλλά και ένα φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται συνεχώς. Δεν μπορεί κάθε φορά που βρέχει να έχουμε τέτοιου είδους ζημιές».

Ζημιές ακόμα σημειώθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης στο Ηραίον σε διάφορες υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο κυρίως στην περιοχή Μεσοκάμπου όπου στην κυριολεξία πήρε ένα κομμάτι του δρόμου που συνδέει τον κεντρικό δρόμο Βαθύ- Πυθαγορείου με τον Μεσόκαμπο.

Ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου Βαγγέλης Καρράς μιλώντας στη ΝΕΤ σημείωσε ότι «οι ζημιές στο Ηραίο είναι μεγαλύτερες και από αυτούς που προξένησε ο εγκέλαδος».

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχε αποκατασταθεί η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης και έτσι οι κάτοικοι μαζί με τους εθελοντές τους πυροσβέστες και το στρατό κατάφεραν να απομακρύνουν τις λάσπες που είχαν μπει στα υπόγεια του Ηραίου.

«Η πρώτη μας φροντίδα ήταν να υδροδοτήσουμε την περιοχή και στη συνέχεια να απομακρύνουμε τα μπάζα μέσα από τους δρόμους τόνισε ο αντιδήμαρχος ανατολικής Σάμου Βασίλης Βαλκαμλης.

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ζήτησε να ισχύσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για την περιοχή του Ηραίου και Μεσοκάμπου.

Στο Καρλόβασι η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στην περιοχή του λιμένα Καρλοβάσου από  το ύψος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού μέχρι και το λιμάνι.

Ένα ρέμα στην Αγία Τριάδα έσπασε με αποτέλεσμα τόνοι χώματος να παρασυρθούν. Γέμισαν επιχειρήσεις , σπίτια αλλά και ο ΕΟΣ Σάμου με τόνους από λάσπες και φερτά υλικά. Πάνω από 220 τόνους κρασί έχουν καταστραφεί ενώ  σε πολλά σπίτια  καταστράφηκαν οι οικοσκευές  τους.

Σύμφωνα   με τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου  Αλέξανδρο Λυμπέρη  οι ζημιές είναι πολλές και για το λόγο αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξει αποζημίωση  των πληγέντων από την πλημμύρα  ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνει σωστή καταγραφή των προβλημάτων και σχεδιασμός για παρεμβάσεις που θα « αντέχουν» στα ακραία καιρικά φαινόμενα που  επικρατούν πλέον στη χώρα μας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι  η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε 81 κλήσεις και επενέβη στις περισσότερες από αυτές με 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ- ΧΑΡΗΣ ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ