Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης (ΨΚΣΨ46ΜΔΨΟ-2Η1) του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου εντάχθηκε το προτεινόμενο έργο από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου με τίτλο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΑΜΙΩΝ, ΒΑΘΕΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΧΩΡΑΣ (ΠΟΤΟΚΑΚΙ) ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 3.200.000,00 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ). Το έργο αφορά στην αντικατάσταση 4.980 παλαιών συμβατικών φωτιστικών στην πόλη της Σάμου, στους οικισμούς Βαθέος, Παλαιοκάστρου, Ποτοκακίου, Μυτιληνιών, Κέρβελης, Ποσειδωνίου, Κλίμα, Ψιλή Άμμος, Βλαμαρή, Μουρτιά, Νησί, & Αγία Παρασκευή. Η υλοποίησή του, έγινε βάσει μελέτης φωτομετρίας η οποία εκπονήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13201/2004 όπου καθορίζονται όλες οι παράμετροι της φωτομετρίας. Άμεσα το έργο δημοπρατείται με την διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού.

Με το έργο επιτυγχάνονται:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% που συνεπάγεται μεγάλη και συνεχής εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και βελτίωση του περιβάλλοντος.
  • Οι οικισμοί θα έχουν επαρκή και ποιοτικό φωτισμό , ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και της μετακίνησης οδηγών και πεζών.
  • Η καλή λειτουργία των φωτιστικών, η συντήρηση και η αποκατάσταση των βλαβών, αφορά για 10 χρόνια αποκλειστικά τον Ανάδοχο.
  • Δημιουργείται στον Δήμο μία βιώσιμη υποδομή με χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενεργειακών, οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων, δεδομένου ότι οι λαμπτήρες που θα τοποθετηθούν έχουν διάρκεια ζωής, 23 χρόνια. Ένα έργο πνοής, που δημιουργεί στο Δήμο Ανατολικής Σάμου μία υποδομή με χαρακτηριστικά μεγάλης αντοχής στο χρόνο, μεγάλης διάρκειας ζωής με άμεσα ωφελούμενους του δημότες.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ