Ανακοίνωση

Σχετική με την συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων της Σάμου

με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη

Για το θέμα του «Επικούρειου Κέντρου»

 

Στις 3 Απριλίου 2021 παραβρεθήκαμε ως Σύλλογος στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη  και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλειο Πανουράκη, για το θέμα του «Επικούρειου Κέντρου»

   Σ΄ αυτή την συνάντηση οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ζήτησαν:

  • Την ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, παραχώρησης του κτιρίου στο ιδιωτικό «Ινστιτούτο Μακροζωίας», με ξεκάθαρη τη θέση τους, για τη χρήση του κτιρίου ως Πολιτιστικό Κέντρο.
  • Δηλαδή χώρος στέγασης της πολιτιστικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας.
  • Του οποίου το αμφιθέατρο και οι αίθουσές του, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, συνέδρια, ομιλίες και άλλα σχετικά.
  • Προτάθηκε επίσης η σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για τη λειτουργία του, που θα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού με τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, για την σωστή λειτουργία του.

Το « Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο» το δικαιούται η Πόλης της Σάμου και όλη η Σάμος και πρέπει να το έχει.

Εμείς σαν Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, καταθέσαμε γραπτά την ιστορία διεκδίκησης ενός Πολιτιστικού Κέντρου στην Πόλη της Σάμου, που ξεκινάει από το 2000 με υποστηρικτές 22 φορείς του Πολιτισμού και τις θέσεις μας για τη σημερινή λειτουργία του « Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου» μαζί με τα σχετικά έγγραφα.

Είμαστε όμως, σε επαγρύπνηση και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε και άλλους φορείς, που μπορούν να στηρίξουν τον αναφερόμενο πιο πάνω τρόπο λειτουργίας του, ώστε να γίνει μια κυψέλη Ερασιτεχνικής Δημιουργίας και Πολιτισμού.

 

 

         Η Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας

 

Αγγελική Βαλεοντή Δεμερτζή                                         Μαίρυλιν Ευσταθίου

 

To έγγραφο που παρέδωσε  η ΠΚΓΣ στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Αριθ Πρωτ  1889       Σάμος 3-4-2021

 

 

Προς

Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Κωνσταντίνο Μουτζούρη

 

Κοινοποίηση

Στον Αντιπεριφερειάρχη

Πανουράκη Βασίλειο

 

 

 

Κύριε Περιφερειάρχη

 

Η Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία παραχωρείται το «Επικούρειο» κτίριο στο Βαθύ  στο Ινστιτούτο έρευνας για την Μακροζωία και την πρόληψη ασθενειών του γήρατος», αντί να λειτουργήσει με ευθύνη του Δήμου ή της Αντιπεριφέρειας για το Πολιτισμό στο Βαθύ, αλλά και σε ολόκληρη τη Σάμο, κάτι που περιμένουμε χρόνια, μας εκπλήσσει και ζητούμε την ανάκλησή της.

Η απόφαση όμως αυτή μας κάνει να σας αναφέρουμε το αγώνα πολλών φορέων της Σάμου μέχρι σήμερα, για την λειτουργία του για τον Πολιτισμό.

   

1.Το αίτημα των φορέων του Πολιτισμού του Βαθιού αλλά και άλλων φορέων από ολόκληρο το νησί για ένα οργανωμένο Πολιτιστικό Κέντρο στο Βαθύ ξεκινάει από 31-5-2000 (το σχετικό έγγραφο επισυνάπτεται) υπογράφεται από 22 φορείς και απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Βαθέος προτείνοντας το κτίριο του Δήμου στην Πλατεία Πυθαγόρα ώστε:

  • Να στεγάσει τις δραστηριότητες των ζωντανών φορέων του πολιτισμού και κοινωνικής δράσης.
  • Να είναι φάρος και συμπαραστάτης σε αντίστοιχες προσπάθειες σε ολόκληρο το Δήμο.
  • Να προβλέπει αίθουσες μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης δωρεάν και για όλες τις ηλικίες των νέων (μουσικής, χορού, θεάτρου, ζωγραφικής κλπ.)
  • Να έχει αίθουσες διασκέδασης για μικρά παιδιά εφήβους και νεολαίας της πόλης, αλλά και ευρύτερα του Δήμου.

 

Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, 2. Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, 3. Εργατικό Κέντρο Σάμου, 4) Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, 5) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γ’ Δημ. Σχ. πόλεως Σάμου, 6) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2″ Δημ. Σχ. πόλεως Σάμου, 7) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2″ Γυμνασίου πόλεως Σάμου, 8) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ενιαίου Λυκείου Σάμου, 9) Επιμορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών, 10) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γ* Γυμνασίου, 11) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3″ Δημοτικού, 12) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΕ Σάμου, 13) ΕΛΜΕ Σάμου, 14) Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, 15) Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών σε θέματα Περιβάλλοντος. 16) Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου, 17) θεατρική Ομάδα Σάμου. 18 Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου. 19 Πολιτιστικός Σύλλογος «Καπετάν Λαχανάς». 20 Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου. 21. Πρόσκοποι Σάμου. 22. Σύλλογος Κυνηγών Σάμου.

2 .Επειδή όμως απάντηση δεν ήρθε, κινητοποιήθηκαν ξανά οι 22 φορείς στις  24 Οκτωβρίου 2000 και συμπληρώνοντας τις προτάσεις τους σε σχέση με την λειτουργία του και την χρηματοδότησή του , παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.(Επισυνάπτεται το έγγραφο).

 

  • Να λειτουργεί στα πλαίσια του Δήμου
  • Με την οικονομική στήριξη του Δήμου, αλλά και της Νομαρχίας όπως και της κεντρικής διοίκησης.
  • Με υπεύθυνο από το Δήμο.
  • Δωρεά για όλα τα παιδιά και τους νέους του Δήμου.
  • Με χρήση αίθουσας ως καφενείο – καφετέρια για τους δημιουργούς, μαθητές,
    γονιούς.
  • Με εκπαιδευτές επί πληρωμή αλλά και προσφερόμενους εθελοντές.
  • Με εκδηλώσεις που θα ξεφυτρώνουν από τις αίθουσες δουλειάς και θα απλώνονται όπως εκθέσεις ζωγραφικής φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, καρναβαλικές    δραστηριότητες,    συναυλίες,    παραγωγή χειροτεχνημάτων, ενημερωτικές συζητήσεις σε θέματα που αφορούν τους νέους.

Το μόνο θετικό εκείνης της συνεδρίασης ήταν ότι κινήθηκε η διαδικασία για μακροπρόθεσμη λύση, η οποία ήταν η απόκτηση του Παλαιού Καπνοκοπτηρίου, παλιά Αστυνομία, απόφαση για να το διεκδικήσει ο Δήμος από την κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

 

  1. Τον Φεβρουάριο του 2002 έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε τη διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου της Αστυνομίας από την Κτηματική Εταιρεία στη Νομαρχία.

 

  1. Τελικά δόθηκε στη Νομαρχία Σάμου το κτίριο και εμείς ενημερώσαμε τον νέο Νομάρχη Σάμου στις 3 Μαρτίου 2004 (επισυνάπτεται έγγραφο), για όλη την μέχρι τότε κινητοποίησή μας και περιμέναμε την ανακαίνιση του Κτιρίου και μετατροπή του στο Πολιτιστικό Κέντρο που ονειρευόμαστε.

 

Έτσι σήμερα καλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού, να μην επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί άλλη μια περιουσία του σαμιώτικου λαού. Να γίνει κυψέλη ερασιτεχνικής δημιουργίας και πολιτισμού όπου θα μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τα έργα και τη δουλειά των συλλόγων στο χορό, στο θέατρο, στο τραγούδι, στη φωτογραφία, στον κινηματογράφο. Είναι δικαίωμά μας η πρόσβαση στον πολιτισμό. Δεν το απεμπολούμε.

 

Ζητάμε εδώ και τώρα:

  • Ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου παραχώρησης του κτιρίου στο ιδιωτικό Ίδρυμα Μακροζωίας
  • Να καθοριστεί ξεκάθαρα η χρήση του κτιρίου ως Πολιτιστικό Κέντρο. Δηλαδή χώρος  στέγασης της πολιτιστικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας. Που το αμφιθέατρο και οι αίθουσές του θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, συνέδρια, ομιλίες κλπ
  • Εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

          Η Πρόεδρος                                                                              Η Γραμματέα

 

    Αγγελική Βαλεοντή Δεμερτζή                                             Μαίρυλιν Ευσταθίου