Χριστιάνα Καλογήρου στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων:

 «Είναι ανάγκη η νέα Πολιτική Συνοχής να περιλάβει ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές Περιφέρειες»

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με τη ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης), συμμετέχει σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων της Ευρώπης, στη Bastia της Κορσικής και ειδικότερα στη συζήτηση για την Πολιτική Συνοχής στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Η κα. Καλογήρου συμμετέχοντας στην ειδική θεματική ενότητα εστίασε στη νησιωτικότητα, τονίζοντας ότι αυτή «επιφανειακά και μόνο κατ’ όνομα αντιμετωπίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «η Πολιτική Συνοχής ήταν το εργαλείο εκείνο που μας επέτρεψε να ενισχύσουμε τις υποδομές μας, να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας, να στηρίξουμε τους επαγγελματίες».

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε μια ακόμα φορά για τα νησιά να εφαρμοστούν τα ειδικά κίνητρα και οι ελαφρύνσεις που ισχύουν για τις απομακρυσμένες (outmost) περιοχές καθώς, όπως είπε, «ενώ έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτές τις περιοχές παρατηρούμε την ακριβώς αντίθετη αντιμετώπιση».

 

Σύμφωνα με την κα. Καλογήρου ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα είναι η προτεινόμενη κατάργηση των διασυνοριακών προγραμμάτων για τις Περιφέρειες με θαλάσσια σύνορα.

 

«Στην Ελλάδα 4 ακριτικές Περιφέρειες έχουν μόνο θαλάσσια σύνορα. Την περίοδο όπου η σημασία της μπλε ανάπτυξης επισημαίνεται από όλους, η Επιτροπή επιλέγει να δημιουργήσει δύο ταχύτητες και να απαξιώσει περαιτέρω τα νησιά της στερώντας τους τη δυνατότητα της διασυνοριακής συνεργασίας», επεσήμανε η Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι επιπλέον πώς υποβαθμίζεται η διασυνοριακή συνεργασία δια θαλάσσης, τη στιγμή που οι