Νέο ρεπορτάζ της εφημερίδας των Συντακτών για την Σάμο. Αυτή τη φορά κάνει λόγο για επίθεση με καραμπίνα εναντίον δύο Ιρακινών προσφύγων, 17 και 20 ετών, νωρίς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης,  όπου η Αστυνομία δεν προχώρησε στη σύλληψη του δράστη αλλά των δύο θυμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Radio café  και της Σαμιακής Τηλεόρασης   η μία πλευρά αναφέρει ότι οι δύο Ιρακινοί εισήλθαν σε ιδιωτική εξοχική κατοικία   και προέβησαν σε σφαγή   εκτρεφόμενου ζώου.  Συγκεκριμένα δύο μετανάστες ηλικίας  17 και 20 ετών  την περασμένη Πέμπτη έγιναν αντιληπτοί  από τον ιδιοκτήτη ο οποίος   τους έτρεψε σε φυγή. Ακόμη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην εξοχική κατοικία μπήκε  ομάδα μεταναστών η οποία  προκάλεσε ζημιές σε οχήματα  ιδιοκτησίας του 57χρονου,  απομάκρυναν τις ξύλινες επιφάνειες των  πρόχειρων οικίσκων για τα ζώα και όταν ο ιδιοκτήτης τους αντιλήφθηκε οι περισσότεροι τράπηκαν σε φυγή.

Οι δύο από αυτούς όμως  ήρθαν αντιμέτωποι  με τον 57χρονο ο οποίος  προσπάθησε να τους  αποφύγει και να τους  διώξει.  Αμέσως μετά κατάλαβε ότι από τα 8 εκτρεφόμενα ζώα του έλειπαν εκτός του νεκρού άλλα τέσσερα τα οποία βρήκε στην συνέχεια  είτε με μαχαιριές είτε νεκρά.

Την επόμενη ημέρα ο   ιδιοκτήτης  του ζώου κατήγγειλε την  ζωοκτονία   στην Αστυνομία ωστόσο  οι αστυνομικοί τον κράτησαν αφού το προηγούμενο βράδυ    οι δύο αλλοδαποί  είχαν καταθέσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου ότι ο ιδιοκτήτης τους είχε ξυλοκοπήσει.  Να σημειώσουμε ότι οι δύο νεαροί πήγαν το βράδυ της ίδιας μέρας στο νοσοκομείο της Σάμου  όπου έκαναν απαραίτητες εξετάσεις και δεν κρίθηκε αναγκαία η παραμονή τους εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε αυτοψία στο χώρο σύμφωνα με το ρεπορτάζ  ενώ για το ζώο  διατάχθηκε και ιατροδικαστική έκθεση σε κτηνιατρείο  ενώ  η υπόθεση παραμένει εκκρεμής μέχρι την εκδίκασή της σε τακτική δικάσιμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης  και πάλι εξ αποστάσεως με μοναδική πηγή κάποιες μαρτυρίες,  που προφανώς  δεν έχουν διερευνήσει όλα τα στοιχεία ενός γεγονότος  όπως απαιτείται,  βγάζουν αβίαστα συμπεράσματα συνήθως πάντα με όπλα , κακούς πολίτες και κακούς αστυνομικούς.

Να  σημειώσουμε ότι επειδή αυτά τα περιστατικά μπορεί να προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις  χρειάζεται νηφαλιότητα , έρευνα και ακριβή αποτύπωση του γεγονότος  γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων.

Η άλλη πλευρά σύμφωνα  με το  ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών  αναφέρει τα εξής:

Συντάκτης:

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η στάση της αστυνομίας της Σάμου η οποία, ενώ, σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δέχτηκε καταγγελία για επίθεση με καραμπίνα εναντίον δύο Ιρακινών προσφύγων, 17 και 20 ετών, νωρίς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δεν προχώρησε στη σύλληψη του ανθρώπου που αναγνωρίστηκε ως δράστης, αλλά αντιθέτως συνέλαβε τα δύο θύματα.

Εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, που βρίσκονταν το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο για έκτακτη σύσκεψη, αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» ότι αντιλήφθηκαν τα δύο έντρομα θύματα να επιστρέφουν τρέχοντας στο Κέντρο, πρώτα ο 17χρονος και μετά από λίγο ο 20χρονος.

Ξαπλωμένοι στο έδαφος μπροστά στο κοντέινερ της αστυνομίας, σε κατάσταση σοκ, τα θύματα έδειχναν στους γιατρούς του Κέντρου τα σημάδια από τα χτυπήματα στα πλευρά και στην κοιλιά, ενώ του ενός το χέρι είχε παραλύσει από τον πόνο. Οπως διηγούνταν ανάμεσα σε αναφιλητά, είχαν βγει στην πλαγιά να κόψουν ξύλα για το κρύο, όταν σταμάτησε μπροστά τους ένα όχημα.

Με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, ο οδηγός τούς ανάγκασε να πέσουν γονατιστοί στο έδαφος, ενώ άλλοι δύο άντρες άρχισαν να τους χτυπούν με γροθιές και κλοτσιές.

Ο 17χρονος κατάφερε να ξεφύγει και το έβαλε στα πόδια, τον άλλο συνέχισαν να τον χτυπούν για λίγο.

Ενώ διηγούνταν το βίαιο περιστατικό, οι δύο νεαροί πρόσφυγες αναγνώρισαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους τον άνθρωπο που τους είχε επιτεθεί με την καραμπίνα.

Με ψυχραιμία για να αποφευχθούν τα χειρότερα, εργαζόμενοι του απευθύνθηκαν και του ζήτησαν να μιλήσουν, αλλά αυτός άρχισε να απομακρύνεται, λέγοντας ότι έπρεπε να μετακινήσει το όχημά του από την είσοδο του Κέντρου γιατί εμπόδιζε.

Με το που μπήκε στο τζιπ, ο άντρας έκανε όπισθεν και στη συνέχεια πάτησε με δύναμη το γκάζι και έφυγε με ταχύτητα.

Πρόκειται, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, για άντρα γύρω στα πενήντα, με ψαρά μαλλιά και γένια, ενώ την ακριβή περιγραφή και τον αριθμό της πινακίδας του τζιπ τα κατέθεσαν σε καταγγελία που έκαναν στην αστυνομία του Κέντρου.

Οι δύο πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, διαπιστώθηκε ο τραυματισμός του ενός σε ολόκληρο το αριστερό χέρι από τον ώμο, όπως επίσης σημάδια από χτυπήματα στα πλευρά και στην κοιλιά και αμυχές σε διάφορα σημεία του σώματος. Την επομένη, το ένα θύμα είχε αιματουρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρόσφυγες πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και μίλησαν με αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει διερμηνέας, ενώ τους ζητήθηκε να υπογράψουν έγγραφο, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό του.

Μήνυση – ανέκδοτο

Σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η αστυνομία δεν προχώρησε στη σύλληψη του άντρα, παρά την καταγγελία των προσφύγων και το πιστοποιητικό τραυματισμού τους από το νοσοκομείο.

Οπως ισχυρίζεται η αστυνομία, από τις έρευνες δεν προέκυψε η ταυτοποίησή του με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Αντιθέτως, συνέλαβε τα ίδια τα θύματα, ύστερα από μήνυση του άντρα, και σχημάτισε δικογραφία την οποία έστειλε στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, ο άντρας καταγγέλλει ότι οι δύο πρόσφυγες είχαν πάει με άλλους έξι στο εκτροφείο χοίρων που διατηρεί κοντά στο Κέντρο, σκότωσαν έναν χοίρο και προξένησαν φθορές, αν και είναι γνωστό ότι οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό, ούτε αναφέρθηκε επίθεση σε άλλους πρόσφυγες εκείνη την ημέρα.

Η στάση της τοπικής αστυνομίας προβληματίζει ιδιαιτέρως, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και ρατσιστικού λόγου στο νησί, ενώ είναι εμφανής η συντονισμένη προσπάθεια ακροδεξιών και ξενοφοβικών κέντρων να υποδαυλίσουν το ρατσιστικό μίσος, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την ανησυχία των πολιτών γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού.