Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της παιδείας στη χώρα μας βρίσκεται και το θέμα της δωρεάν και ασφαλούς μετακίνησης των μαθητριών και μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Ιδιαίτερη έκφραση του προβλήματος αυτού αποτελεί η διακοπή της μεταφοράς των μαθητών στο νησί της Σάμου που ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Ιανουάριου και προς το παρόν είναι άγνωστο πότε θα επιλυθεί.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει το πρόβλημα με αυτή την μορφή. Διακοπές της μεταφοράς των μαθητών βιώσαμε και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την παρούσα σχολική χρονιά, μόλις πριν από περίπου ένα μήνα, οπότε και το πρόβλημα σύμφωνα με τους υπεύθυνους διευθετήθηκε.

Η διακοπή της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μαθητών να μην προσέρχεται στα μαθήματα. Αυτό με τη σειρά του επιβάλλει, για παιδαγωγικούς λόγους που ο καθένας μπορεί να καταλάβει, μια άτυπη «παύση» της προόδου των μαθημάτων. Η κατάσταση αποβαίνει εις βάρος κάθε μαθητή και χτυπάει ακόμη περισσότερο όσους προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα και αγροτικές-ημιορεινές περιοχές.

Η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση όλων των μαθητών αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση για το δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Δεν τη διαπραγματευόμαστε και απαιτούμε να δοθεί λύση άμεσα, ώστε όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες να επιστρέψουν στα μαθήματά τους κανονικά.

Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να εξετάσουμε ποιος φταίει και ποιος έχει δίκιο. Το μόνο δίκαιο που διακρίνουμε είναι το δικαίωμα των μαθητών να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν οι γονείς τους από τις τσέπες τους για την μεταφορά τους. Απαιτούμε από την πολιτεία να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Προκηρύσσουμε 3ώρη στάση εργασίας την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, από τις 11πμ μέχρι τις 2μμ, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12μμ στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου για να απαιτήσουμε τη δωρεάν, ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τα μαθητικά συμβούλια (15μελή, 5μελή) να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην εν λόγω κινητοποίηση και να συμμετέχουν μαζικά.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου

 

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γραμματέας

Διαμαντίδης Τάκης                                                         Κατεβάογλου Στέλιος