Σταμάτης Βαρδαρός: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρακαταθήκη για Δικαιοσύνη παντού, Δικαιοσύνη και στην υγεία»

Λίγο πριν το Πάσχα εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία.Ποια είναι η βασική ιδέα; Για να έχουμε Δικαιοσύνη και στην υγεία χρειαζόμαστε ισχυρό ΕΣΥ που θα μπορεί να καλύπτει αξιόπιστα περισσότερες ανάγκες και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγειονομική φροντίδα.

Άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Υγεία είναι:

  • Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και νέες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες. Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον και κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, γηριατρική φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ.).
  • Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, «αποκλειστικές νοσοκόμες», ειδική αγωγή κλπ.), είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Η συνέργεια πόρων Κράτους και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να εγγυηθεί στην πράξη την καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας.Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5 % του ΑΕΠ).
  • Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος (επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ, των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση κλπ.).
  • Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένεςνέες μόνιμες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας
  • Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000€ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα.
  • Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας –Υγειονομικό ισοδύναμο. Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές. Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας για να έχουν πρόσβαση σ ’αυτές.
  • Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (Κέντρων Υγείας-ΤΟΜΥ-ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών-συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας («Φιλόδημος» για την Υγεία) για την σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΠΔΕ-ΕΣΠΑ-RRF-Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Δημοκρατική και συμμετοχική Διοίκηση του ΕΣΥ, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, εκπροσώπηση των ασθενών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε ΥΠΕ, που θα προτάσσουν τις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας και θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των πόρων και την κοινωνική ανταποδοτικότητα τους.
  • Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην υγεία.

Οι παραπάνω πολιτικές προτεραιότητες στον τομέα της Υγείας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας ευρείας και αξιόπιστης προοδευτικής κυβερνητικής συνεργασίας την επόμενη των εκλογών της 21ης Μάη. Και συγκροτούν ταυτόχρονα ένα ρεαλιστικό και αναγκαίο πλαίσιο για τη στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας στο Νομό Σάμου.Τα κρίσιμα διλήμματα στον χώρο της υγείας που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μάη είναι: Υγεία για όλους ή μόνο για όσους έχουν λεφτά;Προοδευτική ή νεοφιλελεύθερη λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ; Εμπιστοσύνη στο σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ ή περισσότερη «ατομική ευθύνη» και «πάμε και όπου βγει»;

 

Σταμάτης Βαρδαρός

Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα