ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

Στην έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την «εξέλιξη της Δακοκτονίας», η Περιφερειακή Αρχή και ο κος Μουτζούρης δεν διασφάλισε τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των αγροτών των Περιφερειακών Ενοτήτων Χίου, Σάμου, Ικαρίας και Λήμνου για να καταθέσουν τις απόψεις τους στο μείζον θέμα της φετινής δακοκτονίας.

Ο απαράδεκτος αυτός αποκλεισμός, όχι μόνο αντίκειται στις αρχές της Δημοκρατίας και του δημοκρατικού διαλόγου, αλλά δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα για την ενότητα και τη συνοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, γεγονός που δεν μπορεί να αντιληφθεί η λαϊκίστικη  Περιφερειακή Αρχή που παραμένει εγκλωβισμένη στην εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων της. Η γνωστή αυτή παλαιοκομματική και αντιδημοκρατική μεθόδευση, αποσκοπούσε στον περιορισμό των αντιδράσεων, στον έλεγχο της συζήτησης ώστε να αποκρύψουν τη μεγάλη εικόνα της καθολικής αποτυχίας της δακοκτονίας σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Παρ΄ όλη την προσχεδιασμένη διαδικασία όμως, το προκάτ σκηνικό που έστησαν ανατράπηκε. Τα σαθρά επιχειρήματα που παρουσιάσθηκαν κατέρρευσαν μπροστά στην αλήθεια των εκπροσώπων των ελαιοπαραγωγών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αντιπολίτευσης που ανθίσταται στις παροχολογίες Μουτζούρη που επιδιώκει να καταστήσει συνενόχους στον πολιτικό κατήφορο που ακολουθεί από τότε που ανέλαβε την διοίκηση της Περιφέρειας.

Το μπλοκ της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη και των εργολάβων διακοκτονίας που ανέλαβε να υπερασπιστεί, έμεινε τελικά έκθετο και υπόλογο απέναντι στους Αγρότες που θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν τον λογαριασμό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Οι ακόλουθοι του κου Μουτζούρη προσπάθησαν να επιρρίψουν την ευθύνη για την αποτυχία της δακοκτονίας στους αγρότες για τους οποίους δήθεν ενδιαφέρεται για τα κτήματά τους, στους κοινοτάρχες που δίνουν στον εργολάβο το νερό, στους κατοίκους που αρνούνται να δουλέψουν για τον εργολάβο με 27 ευρώ μεροκάματο με ασφάλιση ΟΓΑ, στο γερασμένο ελαιώνα που δήθεν έχει πάψει πλέον να παράγει, θυμίζοντας στους παλαιότερους την προτροπή του Χουντικού Παττακού σε ομιλία του το 1968 στη Μυτιλήνη «αν δεν μπορείτε να ζήσετε, ξεριζώστε τις ελιές και φυτέψτε αμυγδαλιές και φυστικιές».

Ενώ σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας εκπονούνται προγράμματα και επεξεργασμένα σχέδια για την αποκατάσταση, την ανάπτυξη και την προστασία των παραδοσιακών ελαιώνων που συνοδεύονται από μελέτες κόστους-οφέλους ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης, η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη επιχαίρει για την αποστολή μιας επιστολής στην οποία ζητιανεύει αύξηση των κονδυλίων της δακοκτονίας για να αυξήσει τις συμβάσεις των εργολάβων. Μετά τα όσα ακούσθηκαν από τους ακολούθους Μουτζούρη στο περιφερειακό συμβούλιο, στις θέσεις που δημοσιεύσαμε στον Τύπο την 18/10/2022 για την αποτυχία της δακοκτονίας, προσθέτουμε τα ακόλουθα:

Η επιτυχία της δακοκτονίας κρίνεται από το ποσοστό της δακοπροσβολής το οποίο τη φετινή ξηρή χρονιά, που δεν ευνοεί την αύξηση του πληθυσμού του Δάκου, υπερβαίνει το 50% έναντι του 5% που είναι ο στόχος. Το πραγματικό μέγεθος της καρπόπτωσης –συνέπεια της δακοπροσβολής- θα εμφανιστεί από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά.

Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή δακοκτονία έχει αποτύχει και θα αποτυγχάνει κάθε χρόνο στο βαθμό που επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη που αφορούν στον τρόπο δημοπράτησης, στις προμήθειες των κατάλληλων δραστικών ουσιών, στη στελέχωση τω συνεργείων, στον καθημερινό έλεγχο και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ερευνητικών/πιλοτικών προγραμμάτων για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για την επόμενη χρονιά.

Το καθεστώς του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού για τη δακοκτονία καταργεί το Ενωσιακό δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων στο οποίο ο ελεύθερος και ανόθευτος ανταγωνισμός αποτελεί κατευθυντήρια αρχή. Επίσης δεν διασφαλίζει την προστασία των συμφερόντων των αγροτών και της Περιφέρειας, διότι δεν επιτρέπει την εξαγορά υπηρεσιών με τους βέλτιστους ποιοτικά και οικονομικά όρους. Για το λόγο αυτό, ο κύκλος αυτός πρέπει να κλείσει μαζί με τον κύκλο της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη. Σύντομα θα καταθέσουμε προτάσεις για την επίλυση του όλου θέματος προς όφελος του πρωτογενούς τομέα. Θεωρούμε σκόπιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων να σημειώσουμε και τα ακόλουθα:

Το ύψος της τριετούς σύμβασης που υπέγραψε η Περιφέρεια με τον εργολάβο δακοκτονίας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.549.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την τήρηση των όρων της σύμβασης καθώς και για το ποιος ωφελείται τα μάλα και ποιος «πληρώνει το μάρμαρο» από τη σύγκριση της συνολικής δαπάνης των ημερομισθίων που δηλώθηκαν στον ΟΓΑ με το ύψος της Σύμβασης. Ο νοώννοείτω.

Όσον αφορά τις δωρεές των δύο αυτοκινήτων από τον εργολάβο δακοκτονίας προς την περιφέρεια, επισημαίνουμε τα εξής:

Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει δωρεές όπως προβλέπει ο Νόμος σε φιλανθρωπικά Ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους, νοσοκομεία κτλπ. Δωρεές και αποδοχών δώρων μεταξύ συμβαλλόμενων μερών που συνδέονται με Σύμβαση Δημοσίου στην οποία καθορίζονται συγκεκριμένοι όροι παροχής και αντιπαροχής, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Για τον λόγο αυτό η νομιμότητα πρέπει να εξεταστεί από την επιτροπή ανταγωνισμού και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), διότι ενδέχεται να κριθεί ότι επηρέασαν την οικονομική αποτελεσματικότητα της σύμβασης σε βάρος του Δημοσίου. Θα απευθυνθούμε στις ανωτέρω ανεξάρτητες αρχές για να εξετάσουν αν σχετίζεται με τα παραπάνω και η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ενός εκ των δύο εργολάβων δακοκτονίας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έργο «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΕΙΜΑΡΟΥ ΣΕΔΟΥΝΤΑ», αντί συνολικού ποσού των 164.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός διεξήχθη χωρίς τη δημοσίευση της διακήρυξης μεταξύ έξι επιλεγμένων από την περιφερειακή αρχή εργολάβων, εκ των οποίων οι τέσσερις υπέβαλαν έκπτωση 1%!, ο ένας 2%! και ο εργολάβος δακοκτονίας 3%!!! Όπως γίνεται αντιληπτό τα ποσοστά αυτά έκπτωσης, βρίσκονται εκτός πραγματικότητας σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού.

Διαπιστώνουμε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας και χρειάζεται να επιληφθούν άμεσα οι αρμόδιες αρχές για να ελέγξουν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη…