Θέμα : Υλοποίηση Πανελλήνιας Δράσης

Τίτλος Δράσης: «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία»

Φορέας Υλοποίησης: Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Καρλοβασίου Σάμου.

Το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Καρλοβασίου, σε συνεργασία το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με περισσότερα από 520 σχολεία όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (με τη συμμετοχή περισσότερων από 25.000 μαθητών και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικών) διοργάνωσε Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» η οποία υλοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.30-11.30 στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο
αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Στόχοι της δράσης ήταν οι μαθητές/τριες:

  • να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό
  • να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους
  • να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού
  • να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
  • να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
  • να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού. Επίσης, με τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους δόθηκε έμφαση στη συνενοχή όσων επιλέγουν να παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε τέτοια φαινόμενα.

Την ημέρα της δράσης οι μαθητές/τριες σχημάτισαν με τις τσάντες τους το μήνυμα “ΌΧΙ ΒΙΑ” και στη συνέχεια έσπασαν ταυτόχρονα μπαλόνια, όπου είχαν
γράψει διάφορα συνθήματα κατά της βίας. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη αυτή κίνηση των μαθητών συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές μας.

 

Με εκτίμηση
Ο επιστημονικά υπεύθυνος
Θεόδωρος Θάνος
Καθηγητής
Παιδαγωγικό Τμ. Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για την υλοποίηση της δράσης
Ειρήνη Χαριλάου
Διευθύντρια
&
Γεωργία Τσακίρη
Φιλόλογος