Με τρεις στόχους, την επανεκκίνηση του τουρισμού, τη συζήτηση για το αύριο, αλλά και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το κράτος, επισκέφτηκε τη Σάμο την Ικαρία τους Φούρνους και τη Θύμαινα, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της για το ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά και για το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, «Γαλάζια Ελευθερία», το οποίο δήλωσε ότι αποτελεί το κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα και για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων τουριστών.

Από την πλευρά των φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό, ζητήθηκε να υπάρξουν επιχειρηματικά όπλα που χρειάζονται για να πείσουν τους tour operator να επενδύσουν στην Σάμο.

«Πρέπει να υπάρξει κάποιος λόγος για να αναδείξουμε ένα προορισμό σε νέες αγορές και χρειάζεται να υπάρξει η βοήθεια από το υπουργείο τουρισμού», τόνισαν με έμφαση. Ακόμη ανέφεραν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, διότι στη Σάμο πολύ δύσκολα γίνονται επενδύσεις, όπως είπαν, αφού έχει μεγάλο ρίσκο και μικρότερο κέρδος. «Δυστυχώς – επισήμαναν – το μόνο όπλο που έχουμε σήμερα στις αγορές είναι η χαμηλή μας τιμή”.

Οι επιχειρηματίες αναγνώρισαν ότι υπήρξε βοήθεια από το κράτος, ωστόσο τόνισαν ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη για την Σάμο που επλήγη και από τον σεισμό, την πανδημία, την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό αλλά και τις πλημμύρες.

Το θέμα του «ανοίγματος» των συνόρων από την Τουρκία, η βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με τα γύρω  νησιά και οι αλλαγές όσον αφορά τις ώρες των πτήσεων  από και προς της Σάμο ήταν κάποια από τα αιτήματα που τέθηκαν από τους φορείς στην κ. Ζαχαράκη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Στεφανής αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια πού γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ανέφερε ότι το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο που θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο, θα βοηθήσει στον γρήγορο εμβολιασμό μεγάλου πληθυσμού του νησιού με το μονοδοσικό εμβόλιο της johnson & johnson.Τέλος ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου επανέλαβε ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί ο ΦΠΑ από το μεταναστευτικό.

Ο βουλευτής του νομού καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, αναφέρθηκε στις εξαιρετικές προσπάθειες που γίνονται από το νοσοκομείο Σάμου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και την θωράκιση της τοπικής κοινωνίας, που θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν από το κράτος, αλλά και στα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάρξουν για τη βελτίωση του προϊόντος στο μέλλον.

Επικοδομητικη χαρακτήρισε την σύσκεψη με τους φορείς ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουρακης. Τόνισε ότι υπάρχει έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στο νησί και δήλωσε ότι η ανταλλαγή απόψεων αλλά και η κατάθεση των προτάσεων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων με την υπουργό  ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

Από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου ο δήμαρχος, Γιώργος Στάντζος, κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του χωροταξικού, ζήτησε να ισχύσει μηδενικό ΦΠΑ στο νησί και μία σειρά άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν τη Σάμο να ανακάμψει από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα.

Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, ζήτησε ουσιαστική βοήθεια από χρηματοδοτικά προγράμματα και να ξεπεραστούν ορισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα που φρενάρουν σημαντικά έργα του τουρισμού στην περιοχή της Δυτικής Σάμου.

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στη δευτερολογία της αναφέρθηκε στα προγράμματα που εκπονούνται για την τουριστική εκπαίδευση, για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, την εξεύρεση νέων αγορών με πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν άμεσα τα γραφεία του ΕΟΤ στις διάφορες χώρες. Πρότεινε την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού και όσον αφορά στη Σάμο τον καταδυτικό τουρισμό, τον αναρριχητικό τουρισμό, το γαστρονομικό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, της ευεξίας και του ιαματικού.

Σημείωσε ότι «διαθέτουμε αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, και το ταμείο ανάκαμψης. Τέλος μίλησε για τα μέτρα ενίσχυσης που πήρε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις προκειμένου να συγκρατήσει την ανεργία, να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και γενικότερα να βοηθήσει στις περιόδους της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, του σεισμού, της πλημμύρας, αλλά και του μεταναστευτικού που πλήττει ιδιαίτερα τη Σάμο.

Η κ. Ζαχαράκη συνοδευόμενη από τον κ. Στεφανάδη ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου, στο Μουσείο του ΕΟΣ ενώ επισκέφτηκε την Μητρόπολη Σάμου όπου είχε συνομιλία με τον Μητροπολίτη κ.κ. Ευσέβιο.

πηγη: ertnews

Ρεπορτάζ Xάρης Ζαβουδάκης