ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μυτιλήνη 15/2/22

Συνάντηση με Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

 

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθ. Χρυσή Βιτσιλάκη συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. XiaoJunzheng.

Η Α.Ε. ο Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς με την αμέριστηυποστήριξη της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Κέντρου Εκμάθησης της Κινεζικής Γλώσσαςκαι του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτέλεσε το πρώτο Πανεπιστήμιο παγκοσμίως στο οποίο εφαρμόστηκε το “OnlineChineseClassroom”. Αυτό το νέο μοντέλο διδασκαλίας της Κίνας έχει προωθηθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας μια νέα προσέγγιση εκμάθησης της Κινεζικής Γλώσσας. Η Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα διεμήνυσε ότι υποστηρίζει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στονεμπλουτισμό του υπάρχοντος προγράμματος, αλλά και την ανάπτυξη και υλοποίηση νέων προγραμμάτων σπουδών στοχευμένων στις ανάγκες επιμέρους κλάδων και φορέων από την ευρύτερη κοινότητα.

 

Ο Πρέσβης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη νέα γενιά της Κίνας και της Ελλάδας να μάθουν η μία τη γλώσσα της άλλης για την εδραίωση της φιλίας και του δεσμού μεταξύ των δύο χωρών. Υποστήριξε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι Έλληνες/νίδες μαθαίνουν την κινεζική γλώσσα και ότι όλο και περισσότεροι φοιτητές/τριες από την Κίνα επιλέγουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

 

Η Πρυτάνισσα από την πλευρά της ευχαρίστησε τον κ. Πρέσβη για την απεριόριστη υποστήριξητης Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην προώθηση του καινοτόμου εγχειρήματος υλοποίησης του προγράμματος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου «OnlineChineseClassroom».Έχοντας  ολοκληρώσει επιτυχώς τρίαεξάμηναεκμάθησης της κινεζικής γλώσσας, οι συμμετέχοντες/ουσες του προγράμματος σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στην γλώσσα καιπέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα στον διαγωνισμό ChinaBridge, καθώς και στο τεστ πιστοποίησης HSK. Η Πρυτάνισσα εξέφρασε την επιθυμία και πρόθεσή της, το υφιστάμενο πρόγραμμα να διευρυνθεί, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης αντίστοιχων διαδικτυακών προγραμμάτων εστιασμένα στον τουρισμό και άλλους τομείς. Τέλος, η Πρυτάνισσα ενημέρωσε τον κ. Πρέσβη ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ίδρυσε με απόφαση της Συγκλήτου το Ελληνοκινεζικό Κέντρο Γλώσσας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται η διεύρυνση,με πολλαπλούς ακόμη τρόπους, των πεδίων συνεργασίας.

Η Πρυτάνισσα

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη