ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

 

 

Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Σάμου μετακινεί εκπαιδευτικούς από σχολείο σε σχολείο προκειμένου να φαίνονται ανοιχτά τα σχολεία. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από συναδέλφισσα νηπιαγωγό να μετακινηθεί σε άλλο νηπιαγωγείο για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από αναρρωτικές των συναδέλφων. Αυτό λοιπόν είναι το πετυχημένο άνοιγμα των σχολείων;

 

Επικαλούνται τους ψυχολογικούς και παιδαγωγικούς λόγους για την λειτουργία των σχολείων , ωστόσο η μετακίνηση εκπαιδευτικού και μάλιστα νηπιαγωγού , σε άλλο νηπιαγωγείο για 2 ή και 3 ημέρες εξασφαλίζει την   εύρυθμη λειτουργία  των σχολείων ή απλά αποτελεί ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο για το ΥΠΑΙΘ ότι τα σχολεία είναι ανοιχτά;

 

Η μη λειτουργία του ολοημέρου ενός νηπιαγωγείο προκειμένου να λειτουργεί το πρωινό τμήμα σε ένα άλλο νηπιαγωγείο μήπως προοικονομεί την κατάργηση των ολοημέρων αφού τα έχουν μετονομάσει σε προαιρετικά; Σίγουρα πάντως απαξιώνει την έννοια του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που αποφασίζανε το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας ακόμα και σε μέρη όπως η Ικαρία με μηδενικά κρούσματα και τώρα με έκρηξη κρουσμάτων ενδιαφέρονται να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία έστω και με τον ελάχιστο αριθμό προσέλευσης μαθητών καθώς μόνο το 1/3 των παιδιών της πρωτοβάθμιας παρακολουθούν, όχι επειδή νοσούν όλα , αλλά επειδή οι οικογένειες δεν έδειξαν καμία εμπιστοσύνη στο υπουργικό αφήγημα για το ασφαλές πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

 

Η μετακίνηση εκπαιδευτικών καταργώντας την λειτουργία ενός τμήματος για να είναι ανοιχτό ένα άλλο σχολείο, καθώς και η πρόταση που έγινε σε συναδέλφους, που έχουν αναρρωτική άδεια να κάνουν τηλεκπαίδευση, καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και υπονομεύει την λειτουργία των σχολείων καθώς πρόκειται για μια άτυπη συγχώνευση τμημάτων.

 

 

Απαιτούμε να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και της ΔΙΠΕ Σάμου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας , για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

 

Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, που προτείνουν εδώ και δύο χρόνια τα σωματεία των εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι γονέων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, ώστε οι γονείς να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς φόβο.

Ικαρία, 12/1/2022