ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

«Δίνουν σε εκθέσεις και μελέτες για τον τουρισμό, όσα για  ολόκληρο το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου».

 

  • Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο πρόγραμμα Τουριστικής προβολής που παρουσίασε η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (31-1-2023) καθώς και στον απολογισμό για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του 2022.

Στο επίκεντρο ήταν το «προκλητικό και απαράδεκτο»  γεγονός ,  ότι το ύψος του προϋπολογισμού  του προγράμματος προσεγγίζει  αυτό του  Τεχνικού  Προγράμματος  του δήμου. Δηλαδή για τις ανάγκες μιας ολόκληρης κοινωνίας δίνονται περίπου τα ίδια χρήματα με αυτά που αποσκοπούν στην ενίσχυση των κερδών για τους λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού.

Ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού , βιώνουν κυριολεκτικά εργασιακό μεσαίωνα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αφού ξεκαθάρισε ότι οι αφίξεις εξαρτώνται από το ποσοστό κέρδους που πετυχαίνουν οι τουρ οπερέϊτορς σε κάθε προορισμό και από την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να κάνουν διακοπές λόγω μισθών και συντάξεων πείνας, πρότεινε ένα ριζικά διαφορετικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

Ενδεικτικά  τόνισε: «Βάλτε επιτέλους σε λειτουργία τον Βιολογικό του Βαθιού, να σταματήσει να βρωμάει όλη η παραλιακή ζώνη και τα Προσφυγικά.

Δώστε στη πόλη δημοτική αστική συγκοινωνία.

Δώστε λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης σε ποσότητα και ποιότητα.

Κάντε αγροτική οδοποιία και έργα  άρδευσης για τους αγρότες και  μην τους παραμυθιάζετε ότι είναι δεμένοι στο άρμα «Τουρισμός ή Θάνατος».

Κάντε αντιπυρικές ζώνες στα χωριά και τους οικισμούς , για νάχουμε να δείχνουμε στους Τουρίστες, αφού όλα τα συνδέετε με τον Τουρισμό.

Και τέλος πείτε στους φίλους σας μεγαλοξενοδόχους, που τους παραχωρήσατε και δωρεάν  γραφεία, να εφαρμόζουν το 8ωρο, να μην προσλαμβάνουν εργαζόμενους για 4ωρα που γίνονται εννιάωρα, να τηρούν τα ρεπό, να προσλαμβάνουν όσους απαιτούν οι ανάγκες για να μην έχουν μια καμαριέρα  για 24 δωμάτια, να επαναπροσλαμβάνουν τους απολυμένους τους , να τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και να σταματήσουν τις ατομικές,  και βέβαια να τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα και να μην τους έχουν απλήρωτους για μήνες, όπως συμβαίνει τώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

 Αυτά και πολλά ακόμη που μπορεί να προσθέσει κανείς, μπορούν πραγματικά να κάνουν ένα τόπο ελκυστικό και κυρίως φιλόξενο προς  τους επισκέπτες του, μπορούν να προσθέσουν στη φήμη του, μπορούν να γίνουν η «ετικέτα» του που δεν θα είναι αποτέλεσμα διαφημιστικής  «ευφυίας» , αλλά ουσιαστικού κοινωνικού αντικρίσματος».

 

  • Ειδικότερα για τον απολογισμό των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που παρουσίασε η δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι «τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει την ουσιαστική σφραγίδα του δήμου αλλά αποτελούν δραστηριότητες των πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων που τις οικειοποιείστε».

«Αν πράγματι θέλετε ένα πρόγραμμα πολιτιστικής και αθλητικής παρέμβασης– τόνισε η Λαϊκή Συσπείρωση-  μπορείτε κυρίως να:

 Βοηθήστε τις λαϊκές οικογένειες να έχουν τα παιδιά τους δωρεάν πρόσβαση σε μαθήματα μουσικής, χορού, ζωγραφικής κλπ. Προσλαμβάνοντας δασκάλους για να κάνουν δωρεάν μαθήματα. Αλλά εδώ μια μουσική σχολή υπήρχε και την κλείσατε. Μην πείτε δεν ήσασταν εσείς, όλοι είσαστε διαχρονικά και μονίμως στη διοίκηση του δήμου. Εσείς και τα κόμματά σας.

Δημιουργείστε υποδομές για την καλλιτεχνική ερασιτεχνική  δραστηριότητα. Στεγάστε και ενισχύστε  τους Συλλόγους που κατά τ’ άλλα σπεύδετε να τους αγκαλιάσετε όταν έχουν να σας προσφέρουν έτοιμο έργο.

Επαναφέρετε τα καταργημένα Προγράμματα μαζικού αθλητισμού, να μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να αθλείται χωρίς να πρέπει να βάζει το χέρι στη τσέπη.

Φτιάξτε υποδομές για μαζικό αθλητισμό και ενισχύστε τους ερασιτεχνικούς αθλητικούς Συλλόγους που αναγκάζονται να ζητάνε συνδρομές από τα παιδιά που αθλούνται, για να τα βγάλουν πέρα.