Δύο χρόνια απομένουν για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Μεγάλη του Γένους Επανάσταση του 1821.

Η Βιβλιοθήκη Σάμου θα συμμετάσχει σε μια σειρά δράσεων με επίκεντρο τον μεγάλο αυτό αγώνα. Τα βιβλία που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821 θα εκτίθενται στη Βιβλιοθήκη σε πρώτη σειρά και θα είναι διαθέσιμα στους αναγνώστες και σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν την γνώση τους για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός. Επίσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα διοργανώσουμε τριήμερο αφιέρωμα στις 28, 29 & 30 Νοεμβρίου 2019, με τίτλο: «Η Επανάσταση του 1821.

Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας πολύπλοκης κοινωνίας» Η Ελληνική Επανάσταση χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κορυφαίες προκλήσεις:να αποφασίσει το πολιτικό της σύστημα, να αντιμετωπίσει εσωτερικούς διχασμούς και εμφυλίους, να ανταπεξέλθει σε δύσκολες πολεμικές συγκρούσεις, να συστοιχηθεί με εξωτερικές δυνάμεις. Με αίσιο τέλος, μια και το 1830, με διεθνείς συνθήκες, δημιουργήθηκε η Ελλάδα, το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος των Βαλκανίων.

Σύντομα θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, και ελπίζουμε να συμβάλλουμε,στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όχι μόνο στην ανάδειξη της σπουδαιότητα του Αγώνα, αλλά και στην επιστημονική του προσέγγιση ως ιστορικού φαινομένου.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής της Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκης Σάμου

Μανώλης Πυργιώτης