ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΗ ΧΟΡΔΗ -Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ,

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο “Μουσικό Γυμνάσιο Σάμου” στις 11 Ιουνίου ημέρα Παρασκευή 9-11 το πρωί. Τη παρουσίαση θα παρακολουθήσουν 60 μαθητές και οι καθηγητές μουσικής από τις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου και θα γίνει μέσω webex (εξ αποστάσεως) με τη συνεργασία του Δήμου Ανατολικής Σάμου και τη στήριξη της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον συγγραφέα εκπαιδευτικό και μουσικό Στέφανο Δορμπαράκη ο οποίος θα ξετυλίξει την ιστορία του μουσικού οργάνου “Κανών” ή κανονάκι από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας μέσα από την αφήγηση.

“Πάνω σε μια τεντωμένη χορδή εξηγούνται φαινόμενα που συμβαίνουν καθημερινά στον κόσμο, δίνονται εξηγήσεις εκεί που υπήρχαν τόσα ανεξήγητα….”Ο αρχαίος φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής, ο Πυθαγόρας ο Σάμιος είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτού του βιβλίου. Σε αυτόν αποδίδονται οι βασικές ιδέες των λέξεων “θεωρία” και “κόσμος”. Σε αυτόν οφείλουμε τις απαρχές της ελληνικής και ευρωπαϊκής μουσικής…Ένα βιβλίο για τη ζωή του Πυθαγόρα του Σάμιου. Μια ζωή σαν παραμύθι… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Επίσης στη παρουσίαση θα συμμετέχει και ο μουσικός Γιώργος Κοντογιάννης ο οποίος θα παρουσιάσει το μουσικό όργανο “Λύρα” ένα ιδιαίτερο όργανο που έχει εξέχουσα θέση στη παραδοσιακή μουσική της Μικράς Ασίας, και της Κρήτης.