Με την παρουσία  της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Δυτικής Σάμου,  πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης  πλάκας, αφιερωμένη στη μνήμη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του  στις 13 Ιουλίου, στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Πλάκα Μαραθοκάμπου.

Στην σεμνή εκδήλωση παρευρέθηκαν  η μητέρα , η σύζυγος, η κόρη, ο αδερφός και άλλοι συγγενείς του άτυχου 49χρονου απόστρατου της Αεροπορίας Στρατού, Θεόδωρου Βλάχου που εκείνη την ημέρα είχε το ρόλο του διερμηνέα συντονιστή στο μοιραίο ελικόπτερο.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά στην περιοχή της Πλάκας το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου πριν από τα αποκαλυπτήρια τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων ανδρών, του Θεόδωρου Βλάχου και του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Μογκόρεαν Σεργκέι.

Αμέσως μετά  οι παρευρισκόμενοι  κατέβηκαν στο σημείο  της Πλάκας για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη των δυο νεκρών με τραγικές φιγούρες την μητέρα και την σύζυγο του Θεόδωρου Βλάχου. Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου ευχαρίστησε όσους βοήθησαν εκείνη την τραγική ημέρα στην ανεύρεση των μελών του πληρώματος  και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Η  υπόσχεση που δόθηκε από τη Δημοτική Αρχή είναι ότι η  Σάμος δε θα ξεχάσει τα δύο μέλη του πληρώματος  που έπεσαν  ηρωικά την ώρα του καθήκοντος. Και από την πλευρά της οικογένειας οι ευχαριστίες ήταν πολλές προς τα μέλη του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των εθελοντών και της Ομάδας Διάσωσης που από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος βρέθηκαν στο σημείο και συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό των μελών του πληρώματος.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 16:39 από τη Σάμο για να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και το δυστύχημα συνέβη στις 17:55.

Ο Μολδαβός μηχανικός που ήταν και ο πρώτος που βρέθηκε ζωντανός παρέμενε στο νερό επί 35 λεπτά ενώ στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε ότι είχε δει και τα άλλα τρία άτομα να βρίσκονται στη θάλασσα. Επίσης ανέφερε ότι υπήρχαν μεγάλα κύματα και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Πιο συγκεκριμένα ο Μολβαδός μηχανικός ανέφερε ότι την ώρα που το ελικόπτερο πλησίαζε στη θάλασσα για υδροληψία ισχυρή ριπή ανέμου χτύπησε το ελικόπτερο και το έφερε «τούμπα». Μάλιστα ο μηχανικός είπε ότι όλοι οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα, αλλά στη συνέχεια και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έχασε τα υπόλοιπα μέλη.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των άλλων τριών μελών, ο δεύτερος που εντοπίστηκε ήταν ο Έλληνας ο οποίος δεν κατάφερε να επιζήσει, ενώ νεκρός βρέθηκε και ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης. Αρκετές ώρες αργότερα από την πτώση εντοπίστηκε ζωντανός το τέταρτος μέλος, ο Μολδαβός πιλότος, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή Πλάκα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα θαλάσσια ρεύματα τον έβγαλαν στην στεριά.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ δύο από τους επιβαίνοντες που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, μεταφέρθηκαν στην ξηρά χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε επιτόπια προσπάθεια ανάνηψής τους με ΚΑΡΠΑ, προσπάθεια που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της διακομηδής τους στο νοσοκομείο, η οποία όμως δεν έφερε αποτελέσματα και όταν έφτασαν στο νοσοκομείο οι γιατροί βεβαίωσαν το θάνατό τους.