Σε κατάληψη τελεί από την προηγούμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 το ΕΠΑΛΚαρλοβασίου. Αφορμή για την κινητοποίηση των μαθητών, μόλις 10 ημέρες μετά το πρώτο κουδούνι, στάθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, απόφαση που πλήττει το Επαγγελματικό Λύκειο της περιοχής και το οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια,σήμερα σε μερική λειτουργία και αύριο σε οριστικό λουκέτο. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που ανήκουν σε κατηγορίες μικρότερης της Ζ για να λειτουργήσουν θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, σκεπτικό άτοπο, άκυρο και ανεδαφικό για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Μη εγκρίνοντας την λειτουργία των εν λόγω τμημάτων, το υπουργείο Παιδείας αφαιρεί το δικαίωμα της μόρφωσης από  12 μαθητές της Β΄καιΓ΄ λυκείου (των τμημάτων Πληροφορικής και Οικονομίας & Διοίκησης) του ΕΠΑΛΚαρλοβασίου, αφού τους αναγκάζει να ταξιδεύουν, με τις όποιες κλιματολογικές συνθήκες και το δύσκολο οδικό δίκτυο,αρκετές ώρες την ημέρα διανύοντας από 62 έως 134 χιλιόμετρα προκειμένου να πάνε σχολείο και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Συγκεκριμένα οι επτά μαθητές της Πληροφορικής (πέντε της Β΄ τάξης και δύο της Γ΄τάξης) και οι πέντε της Οικονομίας (της Γ΄τάξης) θα ταξιδεύουν από τον Δυτική προς την Ανατολική Σάμο έτσι ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματα στο ΕΠΑΛ που εδρεύει στην πρωτεύουσα, το Βαθύ.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται πως δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση που διαμορφώνει η απόφασή του αφού θεωρεί πως επειδή οι αριθμοί τεχνηέντως ευημερούν,ευτυχούν και οι άνθρωποί του.  Στην περίπτωση του ΕΠΑΛΚαρλοβασίου συμβαίνει το εξής τραγικό: οι εγκαταστάσεις υπάρχουν, οι καθηγητές επαρκούν, οι μαθητές όμως πρέπει να είναι όσοι και οι μαθητές των σχολείων της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι της νησιωτικής. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι σαφές: γιατί το υπουργείο Παιδείας πέρσι έδωσε κίνητρα στους μαθητές να επιστρέψουν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και φέτος κλείνει τμήματά του; Μήπως υποκρύπτεται ένας κεκαλυμμένος αποκλεισμός των μαθητών της; Ο θυμόσοφος λαός έχει ήδη αναφερθεί στο παρελθόν τι συμβαίνει όταν κλείνει ένα σχολείο.

 

Στη γλώσσα των αριθμών

Ήδη από το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΕΠΑΛΚαρλοβασίου ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες  να ενταχθεί σε ειδική κατηγορία, από την Ζ‘ όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ειδικοτήτων και τομέων του σχολείου με όσους μαθητές εκδηλώσουν ενδιαφέρον να φοιτήσουν σε αυτό. Το μαθητικό μωσαϊκό του σχολείου συνθέτεται  από 97 μαθητές, το 30% των οποίων μετακινείται σε καθημερινή βάση με έξι ταξί και  έξι ανεξάρτητα δρομολόγια λεωφορείων.  Αναλυτικά στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές από 12 χωριά (Καστανιά, Μαραθόκαμπος, Κάμπος Μαραθοκάμπου, Υδρούσσα, Λέκκα, Πλάτανος, Άγιοι Θεόδωροι,, Κοντακαίικα,  Κουμαίικα, Σουρρήδες και Βελανιδιά), ένας μεγάλος αριθμός μαθητών που συγκαταλέγεται στην ομάδα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρίες, αλλά και ενήλικοι εργαζόμενοι μαθητές των οποίων οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις καθιστούν την καθημερινή τους μετακίνηση ανέφικτη. Όπως  γίνεται αντιληπτό, η εν λόγω κατάσταση ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό όσων παιδιών αποφάσισαν να φοιτήσουν στο ΕΠΑΛΚαρλοβασίου,  υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, αυξάνει τη σχολική διαρροή  και ανεβάζει σημαντικά το οικονομικό κόστος για την υλοποίηση της εν λόγω απόφασης.

Οι μαθητές, που ήδη συναντήθηκαν χθες με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΣάμου εκθέτοντάς του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ακόμη και να τον κλιμακώσουν, έχοντας δίπλα τους τον σύλλογο γονέων και κηδεμένων, τον σύλλογο των καθηγητών του σχολείου, τις τοπικές αρχές και το σύνολο της κοινωνίας.

 

Τι ζητούν οι μαθητές

Οι μαθητές του ΕΠΑΛΚαρλοβασίου ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν τέσσερις ώρες την ημέρα προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, να μπορούν  και να έχουν το δικαίωμα σε συνεργασία με τους γονείς τους να  επιλέγουν μόνοι τους τον τομέα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν, να μη χρειαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν, παραμένοντας έτσι ενεργοί πολίτες και εργαζόμενοι σε μια ακριτική περιοχή της Ελλάδας που φυλάει Θερμοπύλες. Οι μαθητές ζητάνε  από την πολιτεία να την ξαναεμπιστευτούν, αφήνοντας τις παλινωδίες και τις αντικρουόμενες αποφάσεις που κλονίζουν το μέλλον τους.  Μόνον έτσι θα καταφέρουμε ξανά να εργαστούμε όλοι μαζί για το καλό της χώρας. Διαφορετικά, η διαρροή μαθητικού, εργατικού και ακαδημαϊκούδυναμικού θα συνεχιστεί με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη χώρα.