Εντείνονται οι προσπάθειες από το Δήμο Ανατολικής Σάμου για επίσπευση  των διαδικασιών  που αφορούν την καθαίρεση  των δύο κωδωνοστασίων του Αγίου Νικολάου  Κοκκαρίου.

Ο φονικός σεισμός του 2020  «χτύπησε» τον Ναό του Αγίου Νικολάου προκαλώντας του τεράστιες ζημιές    με αποτέλεσμα  να παραμένει κλειστός . Τον Δεκέμβριο του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες  αναστήλωσης  στο εσωτερικό του Ναού  από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών  και Μεταβυζαντινών Μνημείων  του Υπ. Πολιτισμού  αλλά δεν υπήρξε μέριμνα για τα δύο καμπαναριά όπου υπήρχαν εμφανή  σημάδια επικινδυνότητας ούτε  και  είχε κινηθεί   διαδικασία για την καθαίρεση τους.

Το νέο συμβούλιο της Κοινότητας  Κοκκαρίου σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τις τεχνικές υπηρεσίες ζήτησαν και έγινε αυτοψία όπου  διαπιστώθηκε ότι τα δύο κωδωνοστάσια εγκυμονούν  κινδύνους  για τους διερχόμενους πολίτες και οχήματα και πρέπει άμεσα να καθαιρεθούν.

Έτσι πριν από τρεις μήνες  ο οικείος δήμος  έκλεισε το δρόμο στο ύψος της εκκλησίας , οι τεχνικές υπηρεσίες συνέταξαν την μελέτη καθαίρεσης  η οποία διαβιβάστηκε στο αρμόδιο υπουργείο  και αναμένεται να υπογραφεί άμεσα  η έγκριση της  από την Υπουργό για να προχωρήσουν οι διαδικασίες  δημοπράτησης του έργου. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο άμισθο σύμβουλο με αρμόδιο για τις Τεχνικές Υπηρεσίες  του Δήμου Αν. Σάμου Μιχάλη Γεωργούδη, ο οποίος επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Πολιτισμού,  οι διαδικασίες  αδειοδοτήσεων ακόμη και από το ΚΑΣ ήταν εξαιρετικά σύντομες και η εκτίμηση του είναι ότι μέχρι τις 20 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η καθαίρεση των δύο κωδωνοστασίων.

Είναι πολύ σημαντικό δήλωσε  ώστε να δοθεί ξανά  σε κυκλοφορία ο  κεντρικός δρόμος  του Κοκκαρίου  το κλείσιμο του οποίου έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους κατοίκους και κυρίως τους επαγγελματίες καθώς έχει κοπεί ουσιαστικά το χωριό στη μέση .

φωτογραφία ΚοκκάριΒίντεο